Gazeteci-Yazar Mehveş Evin’den “Dünyanın Dibi Oteli”

Ekim 21, 2022

Gazeteci-Yazar Mehveş Evin’den “Dünyanın Dibi Oteli”

Mehveş Evin’in “Dünyanın Dibi Oteli” adlı kitabı Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“İnsan en yakınlarını kaybedince nedir? Neye dönüşür sence?”

Yıl 2050… İnsanlık artık yaşamını olağan akışında sürdüremez halde. Çünkü insanlık almadığı önlemler yüzünden iklim krizinin önüne geçemedi. Dünyanın her yerinde gerçekleştirilen sıkıyönetim uygulamaları ise hayatta kalanların yaşamını kolaylaştırmaya yetmiyordu. Onlarca yıl boyunca bilimin uyarılarını dikkate almayan, gezegenin kaynaklarını tüketen, ayarlarını bozan insanlık ağır bir fatura ödemeye mahkûm oldu. 

“Artık yeni yönetimin adı ‘Merkez Sistem’di. 

Merkez Sistem, yeni uluslararası paktlar imzaladı. Yıllar önce sözü verilen fakat sözden öteye gitmeyen “karbon nötr” politikalar kıymete bindi. Hem ekonomide, hem sosyal anlamda büyük bir dönüşüm hamlesine girişildi.”

Peki, şimdiye kadar doğanın, gezegenin ve burada yaşayan tüm canlıların ihtiyaçlarına kulaklarını tıkayan gelişmiş ülkelerin yeni uygulamaya başladığı karbon nötr politikalar her şeyi düzeltebilir mi? Doğaya, canlılara saygılı, yaşamı ve sürdürülebilirliği savunan sistemler kurmak mümkün değil mi? Olası bir iklim felaketinden sağ çıkanlar yine şanslı azınlık mı olacak? 

Mehveş Evin’in kaleme aldığı, 2050’nin Türkiyesi’nde geçen bu distopik macerada bunlar ve benzeri pek çok soru soracak ve alacağınız bazı yanıtlar karşısında dehşete düşeceksiniz!

Arka Kapak Yazısı:

“Evet sevgili izleyiciler, 2050 yılına sellerle, deniz taşkınlarıyla giren Avrupa’nın kuzeyinde tekrar Olağanüstü Hal ilan edildi. İngiltere Başbakanı, geçici süreyle ülkeye tüm giriş çıkışları dondurduğunu açıkladı. Kıyılarının bir kısmı geçen yıl denize karışan El Salvador’dan, Honduras ve Guatemala’ya akın devam ediyor. Sınır duvarlarında yaklaşık bir milyon insanın mahsur kaldığı belirtildi.”

“…Leyla, dün gibi hatırlıyordu: 2035’te, İstanbul’da hava kirliliği yüzünden sıkıyönetim ilan edildiğinde Büyükhusun Köyü’ndeki taş evde yaşıyorlardı. Mutfak masasında oturan Perihan Hanım, birdenbire ayağa kalkıp radyoyu kapatmış, cephede tek başına kalan bir asker edasıyla torununa dönüp ‘Sığınak yapma vakti geldi de geçiyor!’ demişti. Bu bir tespit değil, emirdi.”

Hayatımıza bugünkü gibi devam edersek, 2050’de iklim krizi hangi boyutlara varabilir? Dünya ve Türkiye, küresel ısınma nedeniyle hangi zorluklarla karşı karşıya kalacak? Çok uzak olmayan gelecekte neleri konuşacağız, nasıl yaşayacağız?

Gazeteci-yazar Mehveş Evin’in, Kısadalga.net’te bir podcast serisi olarak kurguladığı distopik öykü “2050-Gelecekte Bir Yolculuk” Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin, 2021 yılında “En İyi Haber Podcast”i ödülünü aldı. Evin’in bu seriden yola çıkarak yazdığı DÜNYANIN DİBİ OTELİ her ne kadar “kurgusal” bir hikâye olsa da gelecekte yaşanacak olan gerçeğe, “geçmişten” yazılmış bir mektup gibi.

Yazar Hakkında:

Mehveş Evin 1970’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun olan Evin, 1993’te gazeteciliğe başladı. 

Sabah, Liberal Bakış, Aktüel, Yeni Yüzyıl, NTV dergi grubu, Vatan, Akşam ve Milliyet gazetelerinde muhabirlikten yöneticiliğe ve köşe yazarlığına çeşitli görevler üstlendi. 2006’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin e-MBA programını tamamladı. 

2015’ten bu yana Diken, Artı TV, Artı Gerçek, Gazete Duvar, Açık Radyo gibi bağımsız yayınlara yazı, radyo ve TV programlarıyla katkıda bulunan Evin, Kısadalga.net’te podcast hazırlıyor ve yazıyor. 

İlk kitabı “A’dan Z’ye: Buraya Nasıl Geldik?” Karakarga Yayınları’ndan, 2018’de çıktı. 

İstanbul’da yaşayan Evin’in bir oğlu var.

Yazarın Yayınevimizden Çıkan Diğer Kitabı:

A’dan Z’ye Buraya Nasıl Geldik

edebiyathaber.net (21 Ekim 2022)

Yorum yapın