Editörün önerisi: “Mimarlar İçin Bourdieu”

Ocak 3, 2024

Editörün önerisi: “Mimarlar İçin Bourdieu”

Helena Webster’ın “Mimarlar İçin Bourdieu” adlı kitabı, Ali Karatay çevirisiyle Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı. Bu ilham verici kitabı öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden

Bourdieu geniş kesimlerce yirminci yüzyılın önde gelen sosyologlarından biri olarak kabul edilir ve yazılarının mimariye değer veren, mimariyi üreten ve tüketen herkese sunacağı çok şey vardır.

Nitekim Bourdieu, hayatının büyük bir bölümünü konutlar, sanat, müzeler, fotoğrafçılık ve estetik gibi konular üzerine ayrıntılı ampirik araştırmalar yaparak ve kültürel üretim ve tüketimi anlamaya çalışarak geçirmiştir. Ancak yine de çalışmalarının mimarlara ve mimarlığa katkı sunan yönleri bugüne dek yeterince değerlendirilmemiştir. İşte bu kısa inceleme, mimarların faaliyet yürüttükleri sosyal, siyasal, kültürel ve mesleki ortamı anlamalarına yardımcı olmak amacıyla, okurları Pierre Bourdieu’nün mekansal ve maddi kültür üzerine çalışmalarıyla tanıştırıyor. Onun ufuk açıcı yazılarında; mimari değer, beğeni ve pratiği anlamak adına önerilen etkili uygulama yöntemlerini ve yeni kavramsal çerçeveleri mimari okurlarına ana hatlarıyla ve anlaşılır şekilde açıklıyor.

Bu anlamda Mimarlar İçin Bourdieu, mimarların, Bourdieu’nün herkes için daha iyi bir dünya çağrısına yanıt vererek toplum içindeki konumlarını belirleyen koşulların bilincine varmaları ve ardından “makul bir ütopya”nın formüle edilip hayata geçirilmesi noktasında kendilerine düşen rolü yerine getirmeleri için ilham verici bir çalışma.

Satın almak için>>> 

edebiyathaber.net (3 Ocak 2023)

Yorum yapın