Tayfun Pirselimoğlu’nun dilsel evrenine girmek için fırsat

Mayıs 18, 2023

Tayfun Pirselimoğlu’nun dilsel evrenine girmek için fırsat

Tayfun Pirselimoğlu’nun “Kerr” adlı romanının yeni edisyonu İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tayfun Pirselimoğlu, Kerr’de sırlarla örülü bir atmosfer yaratırken bir taraftan da memleketin faili meçhullerle, katliamlarla, haksızlıklarla dolu geçmişi üzerine düşündürüyor.

Bu garip, her şeyin birbirinin içine girdiği memlekette, olabilecek bütün ihtimallerden daha fazla ihtimalin bulunduğu, her şeyin müphem, her şeyin her şeyde mündemiç olduğu memlekette, her ipin ucunun bir başka ipe bağlı olduğu, her ipin ikiden fazla ucu olduğu, olan bitene mânâ arayanların biçare kaldığı bu memlekette, kimsenin kendisi olmadığı, herkesin başkası olduğu bu memlekette Cezmi Kara’nın tuhaf kaderinin değişmemesini asla anlayamıyorum. Cezmi Kara, babasını defnetmek için uzun yıllar sonra çocukluğunun geçtiği kente gelir. Tam tüm işlerini bitirmiş İstanbul’a dönecekken tren garında işlenen bir cinayete şahit olur. Gitmekten vazgeçer, daha doğrusu yaşananlar gitmemesi için tüm ortamı yaratır. Kendini hiçbir şekilde anlayamadığı birtakım olayların ortasında bulur ve hikâye başlar.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Tayfun Pirselimoğlu

Trabzon’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Viyana’ya gitti, Hochschüle für Angewandte Kunst’ta resim ve gravür eğitimi aldı. Dünyanın çeşitli şehirlerinde sergiler açtı, ortak sergilere katıldı. Sinemaya senaryo yazarak başlayan Pirselimoğlu Hiçbiryerde (2002), Rıza (2007), Pus (2009), Saç (2010), Ben O Değilim (2013), Yol Kenarı (2017), Kerr (2021) filmlerini yönetti. Pirselimoğlu, Çöl Masalları (1996), Kayıp Şahıslar Albümü (2002), Malihulya (2003), Şehrin Kuleleri (2005), Kerr (2014), Berber (2016) romanlarının yanı sıra Otel Odaları (2009), Harry Lime’ın En Yeni Hayatları ya da Üçüncü Adam’a Övgü (2012), Çölün Öbür Tarafı (2018) hikâye kitaplarının ve Mithra ve Bıldırcınlar (2011) adlı anı kitabının yazarıdır.

edebiyathaber.net (18 Mayıs 2023)

Yorum yapın