Köpeği Bubu’nun gözünden Türkan Saylan’ın yaşamı

Mayıs 18, 2023

Köpeği Bubu’nun gözünden Türkan Saylan’ın yaşamı

Esra Karagülle’nin yazdığı, Belkıs Aksu’nun resimlediği Bubu Türkan Saylan’ı Anlatıyor, 8 ve üzeri yaş grubu için Doğan Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bu kitabın telif geliriyle ÇYDD “Anadolu’da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak” projesi desteklenecektir.  Haydi siz de bu kitabı okuyarak bir kız çocuğuna yardım eli uzatın!

Cumhuriyetin kızları yüreklidir, azimlidir, çalışkandır. Türkan Saylan onlardan biriydi. Yaptığı çalışmalarla uluslararası ödüller kazandı, hastalıklara çareler buldu, pek çok insanın hayatını güzelleştirdi. Kız çocuklarının okuması için mücadele etti. İnsanlar kadar hayvanları da çok sever, tüm canlıların iyiliği için elinden geleni yapardı. 

Türkan Saylan’ın çocuklara ilham olması için hazırlanan bu kitapta onun hayata bakışını, yaşam felsefesini ve yaptığı çalışmaları okuyacak, onu daha yakından tanıyacaksınız. 

Bir kış günü, İstanbul’da, bir hastane bahçesinde doğmuşum. Hava buz gibiymiş. Hatta o kadar soğukmuş ki hastane bahçesinde beni bulduklarında tir tir titriyormuşum. Beni bulan hemşireler önce bir güzel karnımı doyurmuşlar. Daha sonra ne yapacaklarına karar verememişler. “En iyisi Türkan Hoca’mıza soralım,” demişler ve Sema Hemşire beni kucağına aldığı gibi Türkan annemin odasına götürmüş. Türkan annem beni görür görmez çok sevmiş. O kadar sevmiş, o kadar sevmiş ki aramızda o an bir bağ kurulmuş sanki ve o günden sonra bir daha hiç ayrılmamışız.

Esra Karagülle İstanbul’da doğdu. İlkokul eğitimini aldığı yıllarda İzmir Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı öğrenci olarak bale eğitimine başladı. Klasik bale ile birlikte, Piyano ve Tiyatro gibi eğimleri yan meslek dersleri olarak gördü. İlk iş hayatına lise eğitimi esnasında, İzmir Devlet Tiyatrolarında sahnelenen “Boy Friend” isimli müzikal tiyatro da yer alarak başladı. İşletme eğitimi tamamladıktan sonra çalışmaya başladı. Karma resim sergileri oldu. Güzel sanatların her bölümünü çok seven Karagülle için yaratıcılık hayatının merkezinde yer alıyor. En büyük ilgi alanlarından biri de Psikoloji olan Karagülle, birçok eğitime katıldı. Güç kaynağı gönüllü adanmışlık olan Karagülle, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Zekeriyaköy Şube Proje Koordinatörü ve aynı zamanda derneğin mentorleri arasındadır. Yazar, ilk kitabı Yok Artık Çıp Çıp’ın Bale Pabucu’nu kızı Serra ve on beş yıldır birlikte yaşadıkları kaplumbağaları Çıp Çıp’tan ilham alarak kâğıda döktü. Ardından, kitabın tüm telif haklarını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Anadolu’da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak” Projesine bağışladı. Bilime, sanata ve spora duyduğu ilgiyle yaşamını sürdüren ve farklı disiplinlerle kendini her daim besleyen Karagülle, son dönemde çalışmalarını çocuk edebiyatı üzerine yoğunlaştırdı. 

Belkıs Aksu 1988 yılında İzmir’de doğdu. Resim yapmayı, çocukken ailesindeki sanatçılardan öğrendi. Ege Üniversitesi’nde felsefe lisans, reklamcılık yüksek lisans eğitimleri aldı. Reklam ajanslarında metin yazarı ve grafik tasarımcı olarak çalıştı. 2015 yılında, gezdiği yerlerde yaptığı kent çizimlerinden oluşan Urban Sketches koleksiyonuna başladı. 2018’de Üsküp’e taşınıp kendi tasarım şirketini kurdu. Uluslararası firmalar ve yayınevleri için illüstrasyonlar üretiyor, eğitimler veriyor.

edebiyathaber.net (18 Mayıs 2023)

Yorum yapın