Maryse Condé’nin ödüllü başyapıtı şimdi Türkiye’de

Ocak 4, 2022

Maryse Condé’nin ödüllü başyapıtı şimdi Türkiye’de

Maryse Condé‘nin Ben, Tituba / Salem’in Kara Cadısı adlı romanı, Şirin Erkan Leitao çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı. Çağdaş Fransız edebiyatının güçlü ismi Maryse Condé’nin kalemi, cadılıkla suçlanan kadınların simgeleşen ismi Tituba’nın çarpıcı hayat hikâyesini anlatıyor. Kitap, aynı zamanda “Kadın Edebiyatı Büyük Ödülü” sahibi.

Tanıtım bülteninden

Cadılıkla suçlanan kadınların simgeleşen ismi Tituba, Condé’nin güçlü kalemiyle yeniden hayat buluyor.

Barbados adasında doğan Tituba, doğaüstü güçlere sahip Man Yaya tarafından şifacılık ve büyücülük konularında yetiştirilmiştir. Evlendiği Kızılderili John’la birlikte bir din adamına köle olarak satılır ve Boston’a, ardından Salem kasabasına sürüklendiği hayat mücadelesi başlar. Bu kasabada yaşayan püriten cemaatin histerik ortamında, 1692’deki ünlü Salem Cadıları davasında cadılıkla suçlanan ilk kadın olur, özgürlüğe kavuşabilmek adına büyük mücadeleler verir.

Tituba’nın çarpıcı hayat hikâyesi, Maryse Condé’nin olağanüstü dokunaklı anlatımıyla yeniden canlanıyor. Condé’yi Grand Prix Littéraire de la Femme (Kadın Edebiyatı Büyük Ödülü) sahibi yapan roman, Tituba’yı doğduğu ülke Barbados’a, adada ilk zenci köle isyanlarının yaşandığı döneme geri döndürüyor. Kölelerin çektiği acılar, ırkçılık, kadınlara yönelik cadılık suçlamaları, kadın dayanışmasının ve feminizmin ilk kıpırtıları, ölüm sonrası hayata dair bakış, Condé’nin etkileyici kalemiyle okuyucunun doğrudan yüreğine tesir ediyor. Tituba’nın mücadelesi cadılıkla suçlanan tüm kadınların mücadelesine ilham veriyor.

Yazar hakkında

Günümüz Fransız edebiyatının en güçlü yazarlarından biri olarak değerlendirilen Maryse Condé, Karayipler’de Fransa’ya bağlı Guadeloupe’de doğdu. SégouLa vie ScélérateBen Tituba, Salem’in Kara Cadısı başta olmak üzere çok sayıda roman yazdı. Kitapları Grand Prix Littéraire de la Femme (1986), Le Prix de L’Académie Francaise (1988), Prix Carbet de la Carraibe (1997), Le Prix du Roman Métis (2010) ve Alternatif Nobel Ödülü (2018) gibi çok sayıda ödüle layık görüldü. 2004’te Columbia Üniversitesi Fransız Dili bölümünden profesörlük derecesiyle emekli oldu, Kaliforniya, Berkeley, UCLA, Sorbonne, Virginia ve Nanterre üniversitelerinde dersler verdi. Şimdiye kadar bir çok dile çevirlen kitapları ilk kez Türkçeye çevriliyor.

www.bilgiyayinevi.com.tr/

edebiyathaber.net (4 Ocak 2022)

Yorum yapın