Soru sormaktan korkmayın! | Likya Bademci

Şubat 16, 2022

Soru sormaktan korkmayın! | Likya Bademci

Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etmesine imkân tanımak için yargılama ve eleştiriden uzak, pozitif bir tutum içerisinde olmanız çok önemlidir. Örneğin, “Sen istediğim oyuncağı almayınca çok üzüldüm.” diyen çocuğunuza, “Ama çok oyuncağın var,” veya “Uslu durmadın,” gibi yargılayıcı cümleler kullanırsanız çocuğunuz konuşmayı bırakacaktır. Onun yerine “Seni bundan sonra nasıl daha iyi anlayabilirim?” sorusunu sorarak çocuğunuzla iş birliği yapmanız, ona kabul ve güven ortamı sunmanız ilişkinizi çok daha güçlü kılacaktır.

Onlar anlatırken gerçekten ne kadar merak eder ve ilgilenirseniz, size bir şeyler anlatmakta o kadar istekli olacaklardır. Eğer sizle konuşmakta zorlandığını hissediyorsanız evde yargı ortamı fazla olabilir. Yargılanacağını hisseden çocuk kolay kolay ebeveynlerine gerçek düşüncelerini açmaz. Ancak koşulsuz sevgi ve kabul ortamında çocuğunuz kendini rahatça ifade edebilir. Sizden gördüğü bu koşulsuz sevgi ve kabul ortamı yalnızca iletişiminizi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda özgüvenini de belirgin bir şekilde artırır.

Soru sorarak büyü, paylaş ve geliş

Uzun ama önemli bu girişin ardından, bu yazının da esas sebebi olan Sorularla Büyüyoruz isimli sohbet kartlarına gelelim. Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte geçirdiğiniz zamanın kalitesini artırmak ve sevdiklerinizi daha derinden tanımak için Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat ve klinik psikologlardan oluşan ekibi danışmanlığında hazırlanan bu kartlar, aile bireyleri arasındaki bağları güçlendirmek, sohbetlerin niteliğini ve derinliğini artırmak, bireylerin birbirleriyle daha fazla ve keyifli vakit geçirmesini sağlamak için hazırlandı. Bunlarla birlikte fikir yürütmeye, derinlemesine düşünmeye ve hayal gücünü geliştirmeye imkân tanımak, kişisel farkındalıklara saygı ve yeni bakış açıları kazandırmak da kartların kazanımları arasında yer alıyor.

Bu kartlar önemli çünkü ekranların yaşantımızın her alanına yayıldığı, karşılıklı diyaloga ve sohbete dayalı iletişiminse git gide sınırlandığı dünyamızda zayıflayan iletişim bağlarını yeniden kuvvetlendirirken tam da girişte bahsettiğimiz ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlü temeller üzerine inşa etmeye yardımcı olma niyeti taşıyor. 

Basit kurallar, derin sohbetler

365 soru kartının yer aldığı bu sette yer alan sorular derin bir sohbetin başlangıcını yapabilmek için hazırlanmış. Sonrası elbette size bağlı. Oyunun kuralları oldukça basit, her kartın rengi ve bu rengin beraberinde getirdiği özellikler var. Yeşil kartları sadece çocuklar çekebiliyor, mavi kartları sadece ebeveynler. Sarı ve pembe kartlar herkesin çekebildiği kartlar. Ancak sarı kartlardaki sorular düşündürücü ve karşındakini tanımaya yönelikken; pembeler tartışma soruları içeriyor. 

Bu kartlardaki sorular aile içinde keşif ve eğlence dolu sohbetleri başlatmak için yalnızca birer anahtar. Bu anahtar ile kapıyı açtıktan sonra merak etmeye, sormaya ve dinlemeye devam etmekse işin sırrı aslında.

Bu oyunda herhangi bir limit yok

En az bir ebeveyn ve bir çocuk (+7) ile oynanabilen bu oyunda üst kişi sayı limiti yok. Oyuna başlarken tüm kartlar ortaya koyuluyor, ilk soruyu soracak kişi ortadan kendisine uygun renkteki kartı çekiyor ve karttaki soruyu sesli bir şekilde okuyup cevaplamasını istediği kişinin ismini söylüyor. İsmi söylenen kişi  de soruyu cevaplıyor. Bu kadar. 

Sonrasında diğer oyuncular cevaplayan kişiye ek sorular sorarak konuyu derinleştirebilir veya konu üzerinde konuşabilir. Soruları yanıtlamak için bir süre sınırı da yok, soru üzerine istediğiniz kadar tartışma ve konuşma şansınız mevcut. Dilerseniz bütün gecenizi tek bir soruya ayırabilirsiniz. 

Burada önemli bir noktaya değinmekte yarar var; her soru kolay olmayabilir ya da soru yöneltilen kişinin o gün bu soruyu yanıtlamayı canı istemeyebilir. Bu durumda ise buna saygılı olup oyun arkadaşını zorlamamak bir diğer önemli detay. 

Özgür Bolat’ın önderliğinde hazırlanan bu seri, son yıllarda unutmaya başladığımız bir şeyi konuşmanın önemini bizlere yeniden hatırlatırken aynı zamanda ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendirmenin de aslında hiç zor olmadığını aslında soruların olduğu kadar yanıtların da bizde olduğunu bir kere daha hatırlatıyor. 

Yazıyı bitirmeden evvel küçük bir not, Bolat’ın Doğan Kitap’tan yayınlanan Sorularla Büyüyoruz kitabı bu sohbet kartlarının esas amacını anlamak ve sağlıklı iletişim inşa etmek noktasında bir rehber niteliğinde. Daha güçlü sorular sormak, daha iyi bir dinleyici olmak ve çocuğunuzla keyifli ve derin sohbetler yapma konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz aklınızda olsun. Herkese keyifli sohbetler!

edebiyathaber.net (16 Şubat 2022)

Yorum yapın