Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket yola çıktı

Aralık 21, 2022

Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket yola çıktı

Ruhşen Doğan Nar’ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Seçkisi’nin ilk sayısı yayımlandı. 

Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türkiye bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. 

İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde:

Roket Kalkıyor

Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de Antares, Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi olarak tarihe geçti. Arkasından X-Bilinmeyen, Göktaşı, Atılgan gibi dergiler geldi geçti.

Uzun zamandır aklımda olan bir fikir vardı: Türkiye’de sadece bilimkurgu öykülerinden oluşan bir dergi neden olmasın? Öykü Gazetesi‘nin bir tür bilimkurgu versiyonu gibi. Çok başarılı bilimkurgu öyküleri kaleme alan birçok yazar var zaten. Tek eksiklik, biraz aklı gidik birinin (bu ben oluyorum) elini taşının altına koymasıydı. Çünkü ülkemizde dergicilik deli işidir.

Yayıncılığın, hele hele dergi çıkarmanın gittikçe zorlaştığı bir zamanda Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin hayata geçmesi için elinden geleni ardına koymayan Plüton Kolektif‘e teşekkürlerimi iletmeliyim. Onlarsız bu dergi, sadece bir fikir olarak kalmaya devam ederdi.

İlk sayımızda öyküleri yer alan yazarlar şöyle: Emre Bozkuş, Faruk Korkmaz, Fredric Brown (İsmail Yamanol çevirisi), Metin Uçar, Orkun Uçar, Ruhşen Doğan Nar ve Ümit Büyükyıldırım.

Geri sayım başladı.

İlk roket kalkıyor.

Hazır mısınız?

Derginin son okuması Emre Bozkuş’a, kapak ve sayfa tasarımı Toprak Şems Tezcan’a ait. 

Roket Bilimkurgu Öykü Dergisine şuradan ulaşabilirsiniz. 

edebiyathaber.net (21 Aralık 2022)

Yorum yapın