Laurence Sterne’ün ilk eseri: “Siyasi Bir Hikâye”

Aralık 21, 2022

Laurence Sterne’ün ilk eseri: “Siyasi Bir Hikâye”

Laurence Sterne’ün “Siyasi Bir Hikâye” adlı romanı, Ergin Özler çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Laurence Sterne’ü iyi bir ilahiyat kariyerinden eden ama onun yazar kimliğini keşfetmesine vesile olan ilk eseri Siyasi Bir Hikâye, Kısa Klasikler dizisinde.  

Papaz Laurence Sterne’in, dinî kariyerine mal olan Siyasi Bir Hikâye, din adamlarının talebi üzerine toplatılıp yakılır, metinde kırpmalar yapılır ve adı değiştirilir. 1905’te York Kütüphanesi’nde sürpriz bir orijinal kopyasının bulunması üzerine, metin ancak geçtiğimiz yüzyıl yeniden okurla buluşur.
 
Gerçek kişilerin takma isimlerle anlatıldığı Siyasi Bir Hikâye‘de, York Kilisesi ve York’un varlıklı kişilerine yaltaklanan Zangoç Trim açgözlü istekleriyle cemaati birbirine düşürür. Trim’in kabahatlerinin anlatıldığı mektupları bulan kasabanın siyaset kulübü üyelerinden biriyse olayı kulübe taşır. Kafa yorulması gereken savaşlar, ekonomik sorunlar almış başını yürürken yetkin kişiler Trim’e verilecek eski mantoyu tartışır durur… 

#kısaklasikler #ingilizklasikleri #dinadamları #kilise #mektuplaşma #eleştiri

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 48
Fiyat: 30.00 TL

Laurence Sterne’ün Can Yayınları’ndaki diğer kitabı:
Duygusal Bir Yolculuk, 2015

LAURENCE STERNE, 1713’te İrlanda’da doğdu. Babası asker olduğundan çocukluğu kasabadan kasabaya taşınarak geçti. 1737’de Cambridge Üniversitesi’nin Jesus Koleji’ni bitirdi ve diyakoz olarak kiliseye katıldı; ertesi yıl papaz oldu. 1741’de Elizabeth Lumley’yle evlendi. Sterne, ilk ve en önemli romanı olan Tristram Shandy Beyefendi’nin Hayatı ve Görüşleri‘ni kırk altı yaşında yazdı. Artık edebiyat tarihinin çığır açıcı eserlerinden sayılan Tristram Shandy, yazıldığı dönemde İngiltere’de çoğunlukla ahlaksız bulundu. Sterne, Fransa ve İtalya’da yaptığı yolculuklara dayanan ikinci romanı Duygusal Bir Yolculuk‘un ilk iki cildini 1768’de, veremle boğuşurken yayımlattı; romanın son iki bölümünü tamamlayamadı. Sterne 1768’de Londra’da öldü. 

ERGİN ÖZLER, Berklee College of Music’in Profesyonel Müzik Bölümü’nden meslek ve İTÜ’nün Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nden Ses Tasarımı ve Mühendisliği yüksek lisans diplomalarını aldı. İstanbul SAE ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde müzik teknolojisi ve ses tasarımı dersleri verdi. Bilfiil ses mühendisi olarak çalıştığı 20 yılda çok sayıda tanınmış sanatçının albüm ve 45’liklerini kaydetti.

edebiyathaber.net (21 Aralık 2022)

Yorum yapın