“Sihirli Flüt” VakıfBank Kültür Yayınları Müzik Klasikleri serisinde

Aralık 15, 2021

“Sihirli Flüt” VakıfBank Kültür Yayınları Müzik Klasikleri serisinde

Wolfgang Amadeus Mozart’ın klasik müzik tarihine damgasına vuran opera şaheseri olarak kabul edilen Sihirli Flüt, Murat Kaymaz çevirisiyle VakıfBank Kültür Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

VakıfBank Kültür Yayınları, 18’inci yüzyılın dahi bestecilerinden Wolfgang Amadeus Mozart’ın müziğiyle taçlanmış bir opera şaheseri olan “Sihirli Flüt”ü, Murat Kaymaz’ın çevirisiyle okurlarla buluşturuyor.

Klasik müzik tarihine damga vuran Wolfgang Amadeus Mozart’ın bestelediği Sihirli Flüt’ün Emanuel Schikaneder tarafından şarkılı oyun (Singspiel) olarak kaleme alınan librettosu, VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) Müzik Klasikleri’nin ilk kitabı olarak yayımlandı. Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından Türkiye’de de pek çok kez sahnelenen Sihirli Flüt’ün hikâyesi bir Alman masalına dayanıyor.

Bir masal-operası

Büyük hakikati ve bilgeliği temsil eden Başrahip Sarastro, Gece Kraliçesi’nin kızı Pamina’yı annesinin tesirinden kurtarmak için mabedinde alıkoyar. Kraliçe, kızını Sarastro’nun elinden kurtarmak için Prens Tamino’dan kızını bulmasını ister. Gece Kraliçesi, Tamino’ya, kızını kurtarırsa onunla birlikte olabileceğini söyleyerek sihirli bir flüt verir. Kuşbaz Papageno da Tamino’ya yol arkadaşlığı yapar. Tamino, Gece Kraliçesi’nin emrini yerine getirir ancak Sarastro’nun bilgeliğine de hayran kalır.

Felsefi tefekkür ve müziğin buluşması

Kutsal ışığa bakmayı istemenin bedelini insanın güçlü ve zayıf yanlarını tanıyacağı imtihanlarla ödeyen Tamino’nun yolculuğunu anlatan Sihirli Flüt operası, okuru insan olmanın anlamı üzerine bir kez daha düşünmeye davet ediyor. Sevgi, dostluk ve erdem kadar; nefret, kin ve intikam duygularının da insana özgü olduğunu anlatan eser, insanın hakikatin muhafızı olma sorumluluğu ile söz konusu duyguları yönetebileceğine dair bir umudu paylaşıyor.

Kitaptan

“…bu delikanlı, gecenin peçesini yırtmak ve tapınaktaki büyük kutsal ışığa bakmak istiyor. …Tamino kendisini bekleyen zor imtihanlarda muvaffak olabilecek mi? … Ya içine batacağı acılardan ruhu onu terk eder ve zorlu mücadeleleri bırakırsa. O bir prens! … Daha fazlası. O bir insan!”

edebiyathaber.net (15 Aralık 2021)

Yorum yapın