“Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” yayımlandı

Ağustos 13, 2021

“Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” yayımlandı

Zülâl Kalkandelen’in “Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Veganizm insan türünün tahakkümüne karşı bir manifesto. Zülâl Kalkandelen ise vegan manifestonun en ateşli savunucularından. Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü, ülkemizde ve dünyada yayılım gösteren vegan hareketin kuvvetli, keskin ve yol gösteren başucu kitapları arasında.

Dünyadan ve Türkiye’den Mücadele Örnekleri

Zülâl Kalkandelen, gazeteci kimliğiyle aktif olarak hayvan özgürlüğü mücadelesinde rol oynuyor. Türkiye’de yaşanan hayvan hakları alanındaki gelişmeler, adaletsizlikler ve uygulamalar Kalkandelen’in yakın takibiyle satırlara dökülüyor. Yazar, bilfiil içerisinde bulunduğu hayvan hakları eylemlerini, yorumlarını da katarak okurla buluşturuyor. Bu anlamda Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü yıllar süren gözlemlerin bir sonucu.

Yalnızca Türkiye’deki değil, dünyadaki mücadele örnekleri de Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü’nde yer alıyor. Ünlü müzisyen Keiji Haino ve ABD’li hayvan hakları aktivisti Dr. Jerry Vlasak’ın da aralarında bulunduğu seçkin isimlerle söyleşiler kitabı zenginleştiren unsurlardan. Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü, Türkiye’de hayvan özgürlüğü mücadelesi verenlerin dünyadaki mücadele örneklerinden haberdar olmalarına imkân sağlıyor. 

Vegan Felsefe

Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü’nde, veganizmin bir beslenme çeşidi olmadığının üzerinde sıkça duruluyor. Yazara göre veganlığın son zamanlarda artış göstermesi, vegan ürünleri kapitalizmin nesnesi hâline getiriyor. Hâlbuki veganizmin gerçek anlamı, ilerici ve devrimci ve felsefeye dayanıyor.

Bu kitap, sıkça gündeme gelen tartışmalara farklı bir pencereden bakma olanağı sağlıyor. Feminizm, Marksizm, adalet, özgürlük, yapay zekâ, türcülük, felsefe… İnsanlığın hayattaki konumunu tartışmaya açan, gündelik yaşamdaki davranışları sorgulayan ve okurları düşünmedikleri üzerine düşünmeye davet eden bir veganlık rehberi. 

Veganlık ve Çevre İlişkisi

Hayvancılığın iklim krizine olan etkileri sır değil. Daha yaşanılabilir bir gelecek için veganlığa geçişin önemi Vegan Devrimi ve Hayvan  Özgürlüğü’nde ayrı bir başlık altında inceleniyor.

Yeryüzü yalnızca insanlardan oluşmuyor. Bütün bir ekolojiyi korumanın ve güvence altına almanın etik, makul ve etkili yollarını ısrarla vurguluyor Zülâl Kalkandelen.

Zülâl Kalkandelen 

Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. A.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirdi. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi dalında yüksek lisans derecesini aldı. 1992-1996 yılları arasında Kültür Bakanlığında görev yaptı. 1997-2000 yılları arasında NTV haber kanalında program koordinatörü olarak çalıştı; başta müzik, sinema ve kitap ile ilgili olmak üzere birçok programın yapımcılığını üstlendi. CNBC-e kanalında program bölümünün yapım sorumlusu olarak görev aldı. 2001’de New York’a yerleşerek Cumhuriyet Gazetesi’nde New York yazıları ve Dış Haberler sayfası için haber yazmaya başladı. 2004 yılında Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Parti Kongrelerini, 2012 yılında Demokratik Parti Kongresi’ni Cumhuriyet gazetesi adına izledi. Beş yıl boyunca New York’ta Roll, Aktüel, Tempo gibi dergiler için dünyaca ünlü sanatçılarla röportajlar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra 2013 yılına kadar Cumhuriyet Gazetesi Kültür sayfasında müzik yazıları ve röportajlar kaleme aldı; Cumhuriyet Pazar Dergi’deki “Dünyalı Yazılar” adlı köşesinde Amerika, medya ve siyaset odaklı yazılar yazdı. Jeffrey M. Masson’un “Tabağındaki Yüz” adlı eseri dahil olmak üzere birçok kitap ile yayının editörlük ve çevirmenliğini üstlendi. Dinamo FM ve Açık Radyo’da “Vegan Logic” adlı radyo programını hazırlayıp sundu. Eylül 2018’de Cumhuriyet gazetesine döndü; “Direnç ve Umut” adlı köşesinde yazmayı sürdürüyor. Aylık olarak yayınlanan Mikrop dergisindeki Anti-Türcü adlı köşesinde hayvan özgürlüğüne odaklanan yazılar yazdı. 2017‘den bu yana kurucularından arasında yer aldığı Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ile hayvan özgürlüğü aktivizmine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 2018’de Şiddetsiz Toplum Derneği’nin verdiği Şiddetsiz Yaşam Ödülü’ne değer görüldü.

edebiyathaber.net (13 Ağustos 2021)

Yorum yapın