“Resimler Nasıl Okunur? – Anlam ve Yöntem Okuma Rehberi” yayımlandı

Kasım 11, 2015

“Resimler Nasıl Okunur? – Anlam ve Yöntem Okuma Rehberi” yayımlandı

1447144891_resimler_nasil_okunur_kapakLiz Rideal’in “Resimler Nasıl Okunur? – Anlam ve Yöntem Okuma Rehberi” Ece Erbay Nahum çevirisi ve YEM Yayın etiketiyle yayımlandı.

Bu son derece kullanışlı cep kitabı, dünya çapında tanınmış çok sayıda sanat yapıtı ve onların ilgi uyandıran öyküleri aracılığıyla Batı Avrupa resim geleneğine kapsamlı bir bakış olanağı sunan pratik bir rehber niteliğinde. Resimler Nasıl Okunur?’da sunulan yapıtların her biri, çözümlendiğinde güzelliklerini ve içsel niteliklerini daha etraflıca değerlendirebilmemizi ve resimleri genel olarak nasıl okuyacağımızı anlamamızı sağlayan sanatsal dilbilgisinin çeşitli noktalarını öne çıkarıyor. Resimlerin ayrıntılı olarak incelemesinin ötesinde kitabın sonunda yer verilen “açıklamalı sözlük” ile de belli başlı kavramların anlamları okuyucuya sunuluyor.

Resimler Nasıl Okunur? bilgilendirici yorumlar eşliğinde sunduğu bir dizi resimle okurlara resim sanatına dair bilgilerini hızlıca geliştirme olanağı sağlıyor. Ayrıca çeşitli resimleri daha yakından inceleme, bunların öykülerini ve yapım yöntemlerini keşfetme fırsatı sunuyor. Kitap, okurların her türlü resimden keyif alabilmeleri için bilgi ve becerilerini artırarak resim sanatını anlamalarına ve deneyimlemelerine katkı sağlıyor.

Kitabı kaleme alan sanatçı ve yazar Liz Rideal, ilk bölümde bizi resmin beş temel bileşeni (şekil ve resim yüzeyi, boya ve malzeme, komposizyon, üslup ve teknik, işaretler ve semboller) ile tanıştırıyor. İkinci bölümde ise tanınmış 50 yapıtı detaylı bir şekilde çözümleyerek resmin beş önemli teması olan portre, manzara, öyküleme, natürmort ve soyut resme genel bir giriş yapmamızı sağlıyor.

Yazar Hakkında

Sanatçı ve yazar Liz Rideal, İngiltere, University College London, Slade School of Fine Art’ın Resim Bölümü’nde Güzel Sanatlar okutmanı olarak çalışmaktadır, ayrıca İngiltere, National Portrait Gallery’de ders vermekte ve eğitsel kaynak yazarlığı yapmaktadır. Avrupa ve Amerika’da iki büyük retrospektifi de içeren pek çok sergi düzenlemiştir. Kendi sanat yapıtları, Tate, V&A, British Museum, Yale Center for British Art, Portland Art Museum ve George Eastman House da dahil olmak üzere çeflitli halka açık koleksiyonlar içinde yer almaktadır. Mirror Mirror: Self-portraits by Women Artists (2001) ve Insights: Self-portraits (2005) kitaplarının yazarıdır.

edebiyathaber.net (11 Kasım 2015)

Yorum yapın