Rafik Schami yeni romanında aşk, batıl inanç ve cinayeti anlatırken bizi savaş öncesi Suriye’ye götürüyor

Ekim 20, 2021

Rafik Schami yeni romanında aşk, batıl inanç ve cinayeti anlatırken bizi savaş öncesi Suriye’ye götürüyor

Rafik Schami’nin “Kardinalin Gizli Misyonu” adlı romanı, Levent Bakaç çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Suriye’de henüz barış hâkim. İtalya’nın Şam Büyükelçiliği’ne zeytinyağıyla dolu bir fıçı getiriliyor, fıçının içinde bir kardinalin cesedi var. Vaka komiser Barudi’ye veriliyor; Roma’dan ona yardım etmesi için gönderilen meslektaşı Mancini arkadaşı oluyor. Kardinal hangi gizli misyondaydı? Kardinal, kendisini İsa’ya dayandıran Müslüman Dağ Azizi ile nasıl bir ilişki içerisindeydi? İki komiser soruşturmalar sırasında silahlı İslamcıların eline düşüyor. Rafik Schami’nin yeni romanı inanış, aşk, batıl inanç ve cinayeti anlatırken bizi Suriye toplumunun derin çatışmalarına ve dürüst bir komiserin mesleki akıbetinin ve aşkının içine sürüklüyor.

Yazar hakkında

1946 doğumlu Rafik Schami Katolik bir aileden gelmektedir ve kardeşleriyle birlikte Şam’ın Hıristiyan semtinde büyümüştür. Kendisini hem Süryani hem de Hıristiyan Arap olarak tanımlıyor. Gençliğinde Fransızca ve Arapçanın yanı sıra Süryanice ve İngilizce öğrendi. Babası Şam’da fırıncılık yapan Rafik, bu şehirde kimya, matematik ve fizik öğrenimi gördü ve daha on dokuz yaşındayken edebiyata ilgi göstermeye başladı.

Rafik Schami 1970 yılında Suriye’yi terk etti ve 1971 yılında Federal Almanya’ya göçtü. Almanca öğrendikten sonra kimya öğrenimine Heidelberg’de devam etti ve 1979’da doktorasını tamamladı. Almanca yazdığı ilk romanı Malula’dan Masallar 1977 yılında yayımlandı. Bundan sonra hep Almanca yazacaktı.

Yıllardan beri Filistinliler ile İsraillilerin barış içinde bir arada yaşamasını savunan Schami eşiyle birlikte Almanya’nın Pfalz bölgesinde Marnheim’da yaşıyor. Almanya’da birçok ödül kazanan Schami’nin kitapları 34 dile çevrildi. Bu diller arasında Arapça, Çince, Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Rusça, İspanyolca ve Türkçe de var. Yazarın Türkiye’de yayımlanan kitapları Mario Ustanın Yaramaz KuklalarıBu Papağan Değil Ki!Hattatın SırrıSophia veya Tüm Hikâyelerin BaşlangıcıGece ile Sabah Arasında YolculukWidu’nun KalbiGece MasalcısıSineksağanMalula’dan MasallarDürüst Yalancı ve Bir Avuç Yıldız.

edebiyathaber.net (20 Ekim 2021)

Yorum yapın