Rafik Schami’nin yeni romanı raflarda: “Hattatın Sırrı”

Nisan 8, 2020

Rafik Schami’nin yeni romanı raflarda: “Hattatın Sırrı”

Rafik Schami’nin yeni romanı “Hattatın Sırrı”, Sevinç Altınçekiç çevirisiyle Kafka Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Schami hem aşk romanlarının hem de toplumsal gerçekçi romanların motiflerini bir arada kullanarak, rengârenk bir hat eseri kadar büyüleyici ve egzotik bir anlatı yaratmış.”

Neue Zürcher Zeitung

Bir dedikodu, Şam’da hızla yayılmaktadır: Meşhur hattat Hamid Farsi’nin güzeller güzeli karısı Nura kaçmıştır. 1957 yılının Şam’ında görülmedik bir olaydır bu. Kimileri Nura’nın insanı kıskançlıktan çatlatacak türden bir hayatı ardında bırakıp gittiğini, kimileriyse kocasının düşmanları tarafından kaçırıldığını dillendirmektedir.

Çocukluğundan beri hat dehası olarak görülen Farsi, Arap yazısını radikal bir şekilde ıslah edip modern çağa uygun hale getirme planlarına odaklanmıştır. Gözünü öyle bir hırs bürümüştür ki bu projesinin, yobazlar tarafından şeytan işi olarak algılandığını ve kendi hayatını tehlikeye attığını göremediği gibi, onun bu arzusundan bihaber, sadece soğuk ve mesafeli yüzüyle muhatap olan karısı Nura ile çırağı Salman arasında tutkulu bir aşkın filizlendiğini de fark edemez.

Rafik Schami, Müslüman bir kadın ile Hıristiyan bir erkeğin aşkını romanın odağına alırken, çocukluklarından beri bu iki âşığın hayatlarına temas etmiş, iyisiyle kötüsüyle tüm karakterlerin yaşamlarını da zengin detaylarla öyküleştiriyor ve çizdiği bu incelikli portrede, tüm kokuları, lezzetleri, dolambaçlı sokakları, gelenek ve görenekleriyle Suriye’nin tarihsel ve çağdaş gerçeklerini gözler önüne seriyor.

RAFIK SCHAMI

Rafik Schami, 1946 yılında Şam’da Hıristiyan Arap bir ailede dünyaya geldi ve üniversite eğitimini Şam’da tamamladı. 1971 yılında Almanya’ya yerleşen ve 2002’den bu yana Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi üyesi olan Schami, Avrupa’daki göçmen edebiyatının önemli temsilcilerindendir. Roman, öykü, tiyatro oyunu ve çocuk hikâyelerinden oluşan eserleri yirminin üzerinde dile çevrildi; aralarında Zürih Çocuk ve Gençlik Kitabı Ödülü, Hermann Hesse Ödülü ile Independent Publisher Book Award Altın Madalyası’nın bulunduğu sayısız ödüle layık görüldü. Yazarın Sophia veya Tüm Hikâyelerin Başlangıcı adlı romanı, 2018 yılında Sevinç Altınçekiç çevirisiyle yayınevimizden çıkmıştır.

edebiyathaber.net (8 Nisan 2020)

Yorum yapın