Puşkin’in çok sevilen “Maça Kızı” ve “Mısır Geceleri” adlı öyküleri tek kitapta

Aralık 26, 2022

Puşkin’in çok sevilen “Maça Kızı” ve “Mısır Geceleri” adlı öyküleri tek kitapta

Aleksandr Puşkin’in Maç Kızı ve Mısır Geceleri adlı öyküleri Can Yayınları tarafından Uğur Büke çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Şiirleriyle olduğu kadar düzyazı eserleriyle de Rus edebiyatına yön veren Puşkin’in farklı yönleriyle yüzyıllardır beğeni toplayan “Maça Kızı” ve “Mısır Geceleri” öyküleri bu derlemede bir araya geliyor. Çarpıcı kurgusuyla dikkat çeken “Maça Kızı”nın sayısız uyarlaması yapılmıştır, “Mısır Geceleri” ise şiir ve düzyazıyı bir araya getiren farklı tarzıyla öne çıkar. Puşkin “Maça Kızı”nda tuhaf bir hayalet öyküsü anlatırken, “Mısır Geceleri”ndeyse dönemin sanat anlayışından bir kesit sunar. Puşkin edebiyatında önemli yere sahip bu iki öyküde okur Rus subaylarının sohbetlerine, dönemin pek meşhur kumar salonlarına, konteslerin, sanatçıların evlerine konuk olur.

ALEKSANDR PUŞKİN, 1799 yılında, Moskova’da, soylu bir ailede doğdu. Küçük yaşta Fransızca öğrendi ve Fransız edebiyatına büyük ilgi duymaya başladı. Aristokrat ailelerin çocuklarının gittiği yatılı bir okula yazdırıldı; burada dış dünya ve yakınlarıyla bağları kopunca şiire yöneldi. Lise yıllarında yazdığı gerçekçi şiirler sevilen şair Gavrila Derjavin’in dikkatini çekti. Liseden sonra Petersburg’a gidip dışişleri bakanlığında işe başladı. Ancak o dönem halkın beğenisini toplayıp gittikçe popülerleşen özgürlükçü şiirleri, Kafkasya’ya tayin edilmesine neden oldu ve Bahçesaray Çeşmesi ile Kafkas Esiri destanlarını o yıllarda yazdı. Kafkasya’dan döndüğünde, fikirleri nedeniyle başkente girmesi yasaklandı ve ailesinin sahip olduğu köye sürüldü. Sürgün yıllarında Yevgeni Onegin‘i yazmaya başladı. Rus halkının şiire Puşkin’le ilgi duymaya başladığı söylense de Maça KızıYüzbaşının KızıErzurum Yolculuğu gibi düzyazı eserleri de klasikler arasında yerlerini aldı. Modern Rus edebiyatının kurucusu olarak anılan Puşkin, büyük yazar Dostoyevski’nin hayranlığını kazandı; Gogol’le yakın bir dostluk kurdu; hatta Ölü Canlar‘ı yazma fikrini Gogol’e onun öğütlediği söylendi. Bir düelloda aldığı yara nedeniyle 1837 yılında Petersburg yakınlarında yaşamını kaybetti.
 
UĞUR BÜKE, 1959’da Suşehri’nde doğdu. Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. 1981’de mezun olduktan sonra Tür kiye’nin Sesi radyosunda Rusça spiker ve çevirmen olarak çalıştı. Askerliğinin ardından İstanbul’a yerleşerek turist rehberliği ve Sovyetler Birliği Başkonsolosluğu’nda çevirmenlik yaptı. Nikolay Gogol, Lev Tolstoy, İvan Turgenyev, Nikolay Leskov, İvan Bunin, Valentin Rasputin, Anatoli Rybakov, Yuri Bondarev, Nikolay Nekrasov, İlya Boyaşov, Svetlana Uturgauri, Olcas Süleymenov, R. Abutalıbov, E. Muradaliyeva gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandıran ve TYS üyesi olan Büke evli ve bir kız çocuk sahibidir.

edebiyathaber.net (26 Aralık 2022)

Yorum yapın