Penguen Sözü verelim mi? | Meryem Ermeydan

Haziran 29, 2021

Penguen Sözü verelim mi? | Meryem Ermeydan

“İncecik, Çubuk Değil Zararı Az Buz Değil

Nedir bu?

Evet, Plastik bir pipet

Çok ama çok tehlikeli bir alet.”

Küçük bir ihmalkarlık ve özensiz bir davranış nelere yol açabilir?

Plastik bir pipet ne kadar tehlikeli olabilir ki? İncecik, küçücük bir alet sonuçta, üstelik tek kullanımlık! Sevgili Elif Yonat Toğay, işin aslının hiç de öyle olmadığını şiirsel bir dille okuyucuları ile paylaşıyor.

Yazar, plastik pipetlerin doğaya verdiği zararı anlatmanın yanı sıra tek kullanımlık eşyaların yol açtığı zararlara da ayna tutuyor.

İncecik, Çubuk Değil Zararı Az Buz Değil, dünyayı paylaşan insan ve hayvan hayatında önemli bir yer tutan bir olayla başlıyor. Doğum günü ve doğuma hazırlık! Bir yanda Bay Lupa 93. Yaş günü için doğum günü partisine hazırlanırken yan sayfada Bayan Caretta ise anne olmaya hazırlanıyor. Her iki canlı için de muhteşem bir gün.

Bay Lupa’nın 93. yaş günü için düzenlenen doğum günü partisindeki pipetlerden biri, yağmurun etkisi ve bir takım nedenlerden dolayı denizlere kadar ulaşıyor. Sonrasında Bay Lupa ve Bayan Caretta’nın hayatları plastik bir pipet ekseninde birleşiyor. İlk sayfalarda iki ayrı hikaye gibi duran kitap, plastik bir pipet aracılığı ile tek bir hikayeye dönüşüyor. Bu da bize gösteriyor ki, dünyanın neresinde yaşasak da ne tür bir canlı olsak da birimizin küçük bir adımı dünyanın öbür ucundaki herhangi bir canlıya kadar ulaşıyor ve onu iyi ya da kötü bir şekilde etkiliyor. Bir nevi kelebek etkisi…

Hikayenin sonunda yazar okuyucularından bir söz vermelerini istiyor. Bu söz tüm dünyayı ilgilendiren küçük adımlardan oluşan bir söz. Söz uçar yazı kalır diyen kitapta, verilen sözü daha etkileyici ve kalıcı hale getirmek için hatta belki de hiç unutulmasın diye bir sözleşme okuyucularını bekliyor.

Sözleşme metnine fotoğraf da yapıştırabiliyorsunuz. Biz ailece söz verdiğimiz için aile fotoğrafımızı yapıştırdık sözümüzü verdikten sonra.

Kitabın sonunda yazar pipet kullanımına karşı olmadığını bazen kullanmak gerektiğini de söylüyor. Plastik pipet yerine doğal malzemelerden üretilen; cam, kağıt, bambu hatta makarna bile kullanılabileceğine dair önerilerde bulunuyor.

Son sayfada Penguen Sözü’nün ne olduğu çocukların rahatlıkla anlayabileceği bir şekilde kısaca anlatılıyor. Bu açıdan İncecik Çubuk Değil, Zararı Az Buz Değil, doğanın devamlılığına dair bilimsel temeller barındırıyor. Sevgili Gamze Seret, neşeli ve detaylı çizimleri ile hikayenin atmosferini etkileyici bir biçimde yansıtmış. Arka planı ve karakterlerin ifadelerini vurgulayan çizimler, karakterlerinin duygusal hatlarına odaklanarak çocukların hikayeden keyif almalarına yardımcı oluyor. Çocuklar sevimli mekan ve karakter çizimlerini incelerken hikayeye daha fazla dalabiliyorlar.

Penguen Sözü Nedir?

2011 yılında başlatılmış bir farkındalık yaratma kampanyasıdır. Birçok sivil toplum kuruluşu ve çevre örgütü tarafından desteklenmektedir.

Bugün, her birimizin gündelik alışkanlıklarımızda yapacağımız küçücük bir değişiklik bu eşsiz gezegen için müthiş bir fark yaratabileceğimizi öngörmektedir.

Plastik pipet, naylon poşet, pet şişe kullanmamak ve yerlere çöp atmamak yalnızca birkaç örnek. Kendi penguen sözümüzü de yaratabiliriz. Neden olmasın?

Meryem Ermeydan – edebiyathaber.net (29 Haziran 2021)

Yorum yapın