Pastoral Senfoni: Derin, düşündürücü ve Andre Gide’in dünyasına giriş niteliğinde

Şubat 10, 2024

Pastoral Senfoni: Derin, düşündürücü ve Andre Gide’in dünyasına giriş niteliğinde

Andre Gide’in Pastoral Senfoni adlı kitabı Can Yayınları tarafından Şirin Etik tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Zihnimizdeki hayaletlere ve canavarlara kulak asmadan yalnızca gerçek kötülüklerle yetinsek hayat ne kadar güzel, ıstırabımızsa ne kadar katlanılabilir olurdu.
 
İsviçre Alpler’inde yaşayan bir papaz, teyzesi ölen ve kendisine bakabilecek başka akrabası olmayan kör bir kızı Tanrı’ya hizmet etmek amacıyla, halihazırda bakmakla yükümlü beş çocuğunun bulunduğu eve götürüp evlat edinmeye karar verir. Bu karar ev halkında şaşkınlığa neden olmakla kalmayıp bir dizi başka olayı da tetikler ve papazın Hıristiyan hayırseverliğini tensel aşkla karıştırmasına ve bunun sonuçlarına katlanmasına yol açar.
 
André Gide eserlerini günah ve arzu arasındaki çatışma, ahlaki körlük, insan benliğinin çelişkili doğası üzerine temellendirmiştir, Pastoral Senfoni de bu açıdan yazarın dünyasına giriş niteliğinde, derin ve düşündürücü bir romandır.
 
“Bazı insanlar, düşüncelerinde ne sığ ne de kolay olan bir dinginliğin sırrını bulmuşlardır. Gide’in sırrıysa, bütün şüphelerinin ortasında, insan olmanın gururunu hiç kaybetmemesinde saklıdır.                                                                                       Albert Camus

ANDRÉ GIDE, 1869’da Paris’te doğdu. Yazı hayatına 1891’de yayımladığı Les Cahiers d’André Walter (André Walter’in Defterleri) ve Le Traité du Narcisse‘yle (Narkissos Üzerine İnceleme) başladı. Bunları Dünya Nimetleri ve Yeni Nimetler (1897) izledi. En önemli eserlerinden biri olan Ayrı Yol‘u 1902’de yayımladı. Gide’in yazar olarak ustalığı, üslubundaki açıklık ve duruluk, bir yandan kitaplarında ortaya koyduğu kaygılarıyla, öte yandan düşüncelerinin karmaşıklığıyla tam bir çelişki halindedir. Son derece duygulu ve insancıl bir roman olan Pastoral Senfoni‘yi Gide’in en iyi eseri sayılan Kalpazanlar (1925) izledi. Bu tarihten sonraki eserlerinde toplum sorunlarını öne aldı. Her türlü önyargıdan uzaklaşıp yerleşik inanç ve düşüncelere körü körüne bağlanmaktan kaçınmayı önerdi. 1947’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. 1951’de öldü.
 
ŞİRİN ETİK, İzmir’de doğdu. Lisans eğitimini Fransız ve İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Sorbonne Paris IV Üniversitesi’ndeki yüksek lisans süresince çeviri sorunları ve dilbilim üzerine çalıştı. İstanbul’da yaşıyor, kitap editörlüğü ve çeviri yapmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (10 Şubat 2024)

Yorum yapın