Özgül Yanar Kömürcü’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 22, 2022

Özgül Yanar Kömürcü’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Hem çok keyifli hem çok mutluluk verici yazmak. Farkında olmadan çocukluğunuza dönüyor ve onunla birlikte yeniden yaşamayı öğreniyorsunuz. Sanki hiç büyümemiş gibi. Kaldığınız yerden yaşamaya ve anlatmaya devam ediyorsunuz. Bu kez yaşamı algılamanız biraz daha farklı. Tecrübeleriniz size önderlik ediyor. Geçmişten bugüne çocukluğunuzla köprü kurmanın yanında, bugünün çocuklarıyla da aynı köprüde birlikte yürümeyi öğreniyorsunuz.  

Bir çocuğun kalbine nasıl dokunur insan? Sözle, oyunla, jest ve mimiklerle…yoksa kelimelerle mi? Bence hepsi. Bir orkestranın parçaları gibi. Üniversitede Güzel Sanatlar Bölümünde okurken unutamadığım sözlerden biri vardı.Pablo Picasso’ya resimlerini sormuşlar, “bir çocuk gibi resim yapmak bütün ömrümü aldı.” Demişti. Çocuklar için yazmak zorlu bir yolculuktu ve her bir kelimeyi özenle seçmek gerekti. Çok kez yazdım ve çok kez vazgeçtim. Ama yıllar sonra içimdeki çocuk bana yeniden yol verdi ve düşler ülkesine doğru yolculuğumuza devam ettik. Şimdilerde Çiftçi Mürteza adlı resimli çocuk kitabımla birlikte bu yolculukta keyifli zamanlar geçiriyoruz.Hedefimiz farklı istasyonlarda yeni çocuklarla buluşmak ve onlara doğanın büyüsünü anlatmak.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

80’li yıllarda çocukluğum geçti.Okuduğum ilk çocuk kitabı ise Cin Ali’ydi. Çünkü o yıllarda tahtadan yapılmış, küçük boyutlu, cam kapaklı sınıf kitaplığımızda başka bir kitap hatırlamıyorum. Cin Ali yeni bir arkadaş gibiydi benim için.Cin Ali’nin atı vardı, sonra topu, topacı vardı. Karagözlü kuzusu ve farklı oyuncakları. Okurken yeni bir arkadaşım olmuş gibi kitabın içine dalıp giderdim çocuk aklımla. Güzel bir yolculuk olduğunu düşündüm şimdi hatırlayınca…

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Son yıllarda çok güzel çocuk kitapları piyasaya çıkıyor. Elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Yazarlar kadar çizerler de bu kitaplara ayrı bir tat katıyor ve hiç elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Elif Yemenici’nin “Eyvah Kalbim Kırıldı!” kitabını ilk okuduğumda çok beğendiğim.Ne kadar güzel ifadeler kullanmış.Çizimleri de çok güzel ve başarılar diliyorum.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Aslında gün içerisinde birden fazla çocuk kitabı okuyorum. Dünden bugüne yazılan kitapları takip etmeye çalışıyorum. Gülten Dayıoğlu’nu çok severim. İçinizde okuyanlar vardır Fadiş adlı kitabı. Yıllara meydan okuyan ve ilk günkü heyecanını kaybetmeyen bir kitap. Günümüz çocuk kitaplarından ise Nokta adlı kitap. Yazarı Peter H. Reynolds. Çocuklara cesaret veren harika bir kitap. Çocukların yaratıcılığını ortaya koyan güzel bir yolculuk. Bir noktadan başlamak gerek ve sonrası adım adım gelecek. Hayatın gerçeği de zaten öyle değil mi?

edebiyathaber.net (22 Haziran 2022)

Yorum yapın