Orhan Pamuk yeni bir ödülün ilk sahibi oldu

Ekim 22, 2013

Orhan Pamuk yeni bir ödülün ilk sahibi oldu

sEYLERiN-MASUMiYETi_133708_1Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi‘nin kataloğu olarak 2012 yılında yazdığı Şeylerin Masumiyeti, yeni bir ödülün ilk sahibi oldu.

Şeylerin Masumiyeti,  bu sene ilk kez verilen Mary Lynn Kotz Ödülü‘nü kazanarak geçen yıl Amerika’da yayımlanmış en iyi müze ve sergi kataloğu ile en edebi sanat kitabı seçildi.

Alanında ilk olan Mary Lynn Kotz Ödülü, görsel sanatlar ya da sanatçılar üzerine yazılmış gazetecilik, şiir, kurmaca, biyografi, tarih ve müze sergisi ve kataloğu olarak yazılmış eserler arasından edebi açıdan en yetkin olanına veriliyor.

Virginia Kütüphanesi ve Virginia Güzel Sanatlar Müzesi‘nin ilk işbirliği olan ödül, en önemli Amerikan ressamlarından Georgia O’Keeffe uzmanı ve Rauschenberg: Sanatı ve Hayatı adlı kitabıyla ödüllere layık görülmüş olan akademisyen ve yazar Mary Lynn Kotz anısına veriliyor.

Bu yıl ilk defa verilen ve Pamuk’un layık görüldüğü ödülün diğer adayları Cezanne adlı kitabıyla Alex Danchev, Titian’la Sheila Hale, Âşık Sanatçılar’la Veronica Kavass ve Bernini’nin Sevgilisi ile Sarah McPhee’ydi.

19 Ekim’de Amerika’da düzenlenen ödül törenine Amerika’nın belli başlı bütün yayınevleri ve müzeleri, kendi seçtikleri aday kitap ve kataloglarla katıldı. Pamuk, ödülünü alırken yaptığı konuşmada edebiyat ve resmin kardeş sanatlar olduğunu söyledi. Romanlarını okurun kafasında resimler canlandırmak için yazdığını ifade eden Pamuk, “Resim olmadan edebiyat; yazı ve bir metin olmadan da bir resim hayal edilemez…” diye konuştu.

Orhan Pamuk’un yaklaşık on beş yıldır üzerinde çalıştığı, “bir küçük ve alçakgönüllü İstanbul günlük hayatı müzesi” olarak tanımladığı Masumiyet Müzesi’nde yirminci yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’daki gündelik hayatı temsil eden eşyalar, özenle düzenlenen kutular ve vitrinlerde sergileniyor. Sinema biletlerinden kibritlere, likör şişelerinden kapı kulplarına, minik biblolardan fotoğraflara uzanan, binlerce eşyadan oluşan koleksiyon, romanın seksen üç bölümünü temsil eden seksen üç kutuda yer alıyor.

İngiliz Financial Times gazetesinde ünlü sanat tarihçisi Simon Schama’nın “dünyadaki en güçlü, en güzel, en insani ve en etkileyici çağdaş sanat eseri!” olarak tanımladığı Masumiyet Müzesi artık sesli rehber eşliğinde Orhan Pamuk’un sesinden gezilebiliyor.

22 Ekim 2013

Yorum yapın