Nilüfer Ertarakçı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 17, 2022

Nilüfer Ertarakçı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Çocuklarla sohbet etmeyi, onların fikirlerini almayı, duygularına tercüman olmayı çok seviyorum. Zaten okul öncesi öğretmeniyim. Bu bir yerde benim işim aslında ama onlar için yazmak, onları anlamak, onlar gibi düşünmek, onların seviyesine inmek çok güzel. Manevi hazzı anlatılamaz, benim için çok güzel bir duygu. Çocuklarla olmak, onlar için yazmak benim için çok keyifli. Çocuklar için soyut olan kavramları somutlaştırarak yazmaya bayılıyorum. 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

İlk okuduğum kitap Feridun Oral’in “Bu Kış Kimse Üşümeyecek” isimli kitabıydı. Kitaptaki yardımlaşma teması,  çizimi, kahramanları ve kitabın verdiği duygular çok hoşuma gitmişti. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Feridun Oral’ın “Bu Kış Kimse Üşümeyecek” isimli kitabını keşke ben yazsaydım demiştim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son “Benim Adım Sıkıntı” kitabını okudum. Siyah minik bir karalama olarak, bir çocuğun odasında karşımıza çıkan Sıkıntı, kitap boyunca kendisini anlatıyor. Nerelerde ortaya çıkabileceğini, nasıl büyüyebileceğini, nasıl dayanılmaz hale gelebileceğini direkt kendi ağzından dinliyoruz Sıkıntı’nın.

Kitap, özellikle evlerde çok fazla zaman geçirmek zorunda kaldığımız covid günlerinde, çocukların kendi başlarına vakit geçirmeleri ya da sıkıntıları ile baş etmeleri konusunda yaşadığımız zorluklara karşı öneriler niteliğinde.

Kitabın en önemli özelliklerinden biri de sıkıntı ile barıştıkça, başa çıkmayı öğrendikçe korkacak, sıkılacak bir şeyin kalmadığını gösteriyor olması. 

edebiyathaber.net (17 Ağustos 2022)

Yorum yapın