Necati Tosuner’in yeni romanı yine çocuklar için!

Haziran 9, 2015

Necati Tosuner’in yeni romanı yine çocuklar için!

Kitabin Adi kpk 14Necati Tosuner’in Kitabın Adı” adlı çocuk romanı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Necati Tosuner yine çocuklar için yazdı. Roman, gençliğe adım atan bir çocuğun iç dünyasını yansıtıyor. Mahalle yaşamında çocuk olma duygusunu, büyümenin zorluklarını, aile ilişkilerini, arkadaşlıkları büyük bir yoğunlukla ve zarafetle anlatıyor. Yazar, yalın bir öykü içinde devasa bir dünya yaratarak ve çocuk hayatını etkileyen onlarca temayı kucaklayarak, dil ustalığını bir kez daha gösteriyor. Okurunu, dilin lezzetine teslim olmaya davet eden roman, çocukların edebiyatta bir başlarına çıktıkları keşif yolculuklarında onlara yoldaşlık etmenin yanı sıra sınıf içi okumalar için de birebir.

Caner, zihni daldan dala atlayan, bir kelimeden koca bir dünya yaratabilen bir çocuktur. Dedesinin ve anne babasının başrolde olduğu çocukluk anılarına düşkün Caner, okul servisinde Ece’yle tanışır. Küçük atışmalar, sohbetler, zamanla onları etkileyen bir paylaşıma dönüşür. Bu arkadaşlık, Caner’in dünyasını daha da genişletecek ve sözcüklerle yarattığı dünyayı renklendirecektir…

Necati Tosuner, 1944’te Ankara’da doğdu. Bir süre Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönerek Derinlik Yayınları’nı kurdu ve yönetti. 1983’ten sonra reklam şirketlerinde metin yazarı olarak çalıştı. “İki Gün” adlı öyküsüyle 1971 TRT Öykü Başarı Ödülü’nü, “Armağan” adlı öyküsüyle 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, Güneş Giderken adlı eseriyle 1999 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, Elde Kitap adlı eseriyle 2006 Ömer Asım Aksoy Deneme Ödülü’nü, Kasırga’nın Gözü adlı romanıyla 2008 Attilâ İlhan Ödülü’nü, son olarak Susmak Nasıl da Yoruyor İnsanı adlı kitabıyla 2014 Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü’nü kazandı. Çocuklar için iki kitap halinde yazdığı “Keleş Osman’ın Maceraları” (1977) Günışığı Kitaplığı’nın “Köprü Kitaplar” koleksiyonunda Keleş Osman adıyla tek kitapta toplandı. 2011 Türkân Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sanat Dalı Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen Arda’nın Derdi Ne?’nin ve Dur Bakalım Petek adlı çocuk romanlarının ardından, ilk kez 1977’de okurla buluşan çocuk öyküleri Dayım Balon Olmuş… Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Çocuklar için son olarak Kitabın Adı (2015) romanını kaleme alan Tosuner, her yaş için yazmayı sürdürüyor. İstanbul’da yaşayan yazar, şiirsel bir yalınlık içindeki kusursuz Türkçe kullanımıyla kısa öykü türünün ustalarından sayılmaktadır.

edebiyathaber.net (9 Haziran 2015)

Yorum yapın