Mükemmel dediğin nedir? | Hande Avtan

Kasım 18, 2020

Mükemmel dediğin nedir? | Hande Avtan

İçindeki herkesin ve her şeyin kusursuz olduğu kasaba Mükemmel’de bir maceraya davetlisiniz. Üstelik bu maceranın her aşamasında sizi yeni bir sürpriz bekliyor. Bir solukta okuyacağınız bu gizemli maceraya bayılacaksınız.

Ürkütücü, gerilimi bol, bir o kadar da eğlenceli bir kitap Mükemmel Diye Bir Yer. İrlanda doğumlu başarılı yazar Helena Duggan’ın ilk eseri olma özelliğini taşıyor. Yazarın harika çizimleriyle de süslenmiş kitap, Doğan Egmont aracılığıyla okuyucuyla buluştu. Kitabı Türkçe’ye Nihal Tokinan Gökçe kazandırdı.

Helena Dugger eserlerinde merak unsurunu, gizemi ön plana çıkarmasının nedenini kendisinin de çok kolay sıkılabilen biri olması olarak açıklamış. Yarattığı tekinsiz evrende de biz okuyucusuna sıkılacak tek bir an bile bırakmamış

Mükemmel kasabası gerçekten mükemmel mi?

Rose Brown ve Eugene Brown’ın 10 yaşındaki meraklı kızları Violet kitabımızın başkahramanı. Babası Eugene Brown başarılı bir göz doktoru. Yetenek avcısı George Archer ve Edward Archer’dan aldığı iş teklifi sonucunda ailecek Mükemmel kasabasına taşınmaya karar verirler.

Mükemmel adlı kasabanın sokakları düzenli, temiz, insanları da aynı şekilde kusursuz. Archer kardeşler kasabayı tanıtırken ne kadar kusursuz, düzenli olduğuna değinirler fakat kasabada bir terslik var. Tüm sakinlerinin aynı modelde dikdörtgen sarı çerçeveli, pembe camlı gözlükler takmaları gerekmekte. Aksi halde göremiyorlar. Ayrıca ilk günlerden başlayarak Violet annesinde de birtakım değişiklikler fark ediyor. Peki bu tuhaflıkların sebebi ne? Violet bu konuda bir şeyler yapabilecek mi? Çıkacağı bu macerada onu ne gibi sürprizler bekliyor? İşlerin her sayfada daha da karıştığı bu harika öyküyü bir solukta okuyacaksınız.

Beklenmedik bir dostluk

Kitabın temalarından biri de dostluk. Kişisel farklılıklarına rağmen ortak noktalar bulup güçlü bir dostluk kurmayı başaran Violet ve Çocuk’un dostluğu da oldukça ilham verici. Birlikte sonunu kestiremeyeceğiniz maceralara çıkan bu ikilinin arkadaşlık dinamikleri kitabın okuma zevkini katbekat arttırıyor. Mükemmel Bir Yer aynı zamanda serinin ilk kitabı olması yönünden de çok değerli. Okuyucuda bir an önce devam kitaplarını okuyup Violet’le maceralara devam etme arzusu uyandırıyor.

Kitabın başarılı anlatım dili, kurgusu ve Helena Duggan’ın güçlü kalemi birçok ödül kazanmasını sağlamış. Crimefest Kitap Ödülleri’nde 8-12 yaş aralığı için en iyi suç romanı ödülünü kazanan kitap başarısını tescillemiş. 365 sayfalık bu kitapla ilgili yorumlara göz atarsanız çoğu okuyucunun birkaç günde bitirdiğini görebilirsiniz. İlkgençlik çağındaki okuyucunun kitabı bu denli elinden bırakamamasının en önemli sebebinin hikâyenin kurgusu olduğunu düşünüyorum. Her sayfada farklı bir ters köşeyle karşılaşan okur bu sayede kitabı bir elinden bırakmadan okuyabiliyor.

Violet’in karakter gelişimini gözlemlemek de kitabı okumayı daha zevkli kılıyor. İlk sayfalardaki korkak diyebileceğimiz Violet arkadaşı Çocuk ve yaşadığı olaylar sayesinde cesur, dirayetli bir karaktere evriliyor.  Kahramanları günlük hayattan olan bu macerada siz de kendinizi kitabın karakterlerinden biri gibi hissetmek ister misiniz? O zaman Mükemmel Diye Bir Yer’i okumaya başlayın ve çıkacağınız heyecan, gizem dolu maceraya kendinizi hazırlayın.

Hande Avtan – edebiyathaber.net (18 Kasım 2020)

Yorum yapın