Mizyal Çakmak’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Kasım 23, 2022

Mizyal Çakmak’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuk kitabı yazmamın nedeni içimdeki çocuğun beni buna zorlamasıydı. Bana “Yeter büyüklerin dünyasını anlattığın, biraz da biz çocukları anlat.” dedi.  Ben de onun sözünü dinledim.   

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Çocukluğumda Küçük Prens, Jules Verne’nin romanları, Tom Sawyer, David Copperfield gibi kitapları okumuştum.  Maceralarını heyecanla izlediğimi anımsıyorum.  Okumanın zevkini o kitaplarla keşfettim.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Bunu ben yazabilir miydim diye düşündüğüm kitap değerli öykü ve roman yazarımız Selçuk Baran’ın  Porselen Bebek adlı öykü kitabıydı. O kitapta çocuk okurların okuma alışkanlıklarının  pekişmesine ve  edebiyat  zevklerinin gelişmesine önemli katkısı olacağına inandığım yazınsal ve estetik  değeri oldukça yüksek öyküler vardı.  Bana iyi bir çocuk kitabının nasıl olması gerektiğini o kitap gösterdi.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son Nesibe Çakır’ın Pergamon’un Kayıp Hazinesi adlı çocuk romanını okudum. Roman,  Antik  Bergama kentinin  tarihi  atmosferi  içinde  tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılma sorununu işliyor. Bu arada kentin milattan önce dönemlerdeki görüntüsünü, günlük yaşamını adeta oradaymışız gibi okura yaşatıyor.  Çocuk okurların  tarihi eser kaçakçılığı  konusundaki duyarlılığını da arttıracak sürükleyici bir roman olduğunu düşünüyorum. 

edebiyathaber.net (23 Kasım 2022)

Yorum yapın