Menekşe Toprak yeni romanı “Dejavu” ile Doğan Kitap’ta

Eylül 15, 2022

Menekşe Toprak yeni romanı “Dejavu” ile Doğan Kitap’ta

Menekşe Toprak’ın yeni romanı “Dejavu” Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çok kültürlü bakış açısıyla hayata dair hikayeler kaleme alan Toprak, bu kitabında yüz yıl gibi büyük bir zaman farkına karşın paralelleşen iki kadının hikayesini kurguluyor. Üstelik tutkulu bir kadın hakları savunucusu, gazeteci ve yazar Suat Derviş’i romanının kahramanı haline getiriyor. Dejavu, okuru 1920’ler Berlin’inden 2020’lere sürüklüyor…

Türk edebiyatının kendine özgü seslerinden Menekşe Toprak’ın yeni romanı Dejavu, 2020 Berlin’inden yola çıkıyor. Pandemi koşullarında Berlin’de bir kadın akademisyen, Suat Derviş’in Berlin günleri hakkında araştırma yaparken işten atıldığını öğreniyor. Suat Derviş hakkında yaptığı akademik araştırma da farkında olmadan bir romana dönüşüyor.

Dejavu’da 1920’ler Berlin’i ile 2020’ler Berlin’ini iki kadının yaşantısı ve ayakta kalma mücadelesi üzerinden görüyoruz. Kalemiyle hayatını kazanmaya çalışan Suat Derviş’in yaşadığı aşklar, arkadaşlıklar, sığındığı küçük pansiyon odasından faşizmin yaklaşan ayak seslerini işitişi; Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali ve yüzyılın başındaki diğer baş döndürücü karşılaşmalar…

Dejavu iki kadın, iki Berlin, iki yüzyılla bize doyumsuz bir zaman yolculuğu yaşatıyor. Suat Derviş’in bir kurgu karakteri haline geldiği roman, kadınları yüzyıllar öncesinden birbirine bağlayan derin bağı da gözler önüne seriyor.

Yazar Hakkında:

Menekşe Toprak İlk ve ortaöğrenimini Köln’de ve Ankara’da tamamladı. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara ve Berlin’de kısa bir süre bankacı olarak çalıştı. 2002 yılından beri Radyo gazeteciliği yapıyor, Berlin ve İstanbul’da yaşıyor.

Öyküleri çeşitli dergi ve antolojilerde yayımlandı. Almanca, Fransızca ve İngilizceye çevrilen bazı öyküleri ise bu ülkelerin edebiyat dergileri ve öykü antolojilerinde basıldı. Arı ve Fısıltıları 2014 yılında Ankara Üniversitesi Roman Ödülü’nüe, Ağıtın Sonu adlı romanı ise 2015 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldüler.

Kitapları:

Öykü: Valizdeki Mektup (2007)

Hangi Dildedir Aşk (2009)

Roman:

Ağıtın Sonu (2014)

Temmuz Çocukları (2011 ve 2015)

Arı Fısıltıları (2018)

edebiyathaber.net (15 Eylül 2022)

Yorum yapın