Mavisel Yener’in usta kaleminden: Mustafa Kemal’le Yolculuk

Ekim 14, 2023

Mavisel Yener’in usta kaleminden: Mustafa Kemal’le Yolculuk

Mavisel Yener’in yazdığı Ahmet Uzun’un resimlediği Mustafa Kemal’le Yolculuk adlı eser, Doğan Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Usta yazar Mavisel Yener’in titiz bir çalışmayla kaleme aldığı Mustafa Kemal’le Yolculuk, Ahmet Uzun’un resimleriyle bir araya gelerek cumhuriyetimizin temel ilkelerini ve kıymetini vurguluyor, cumhuriyet tarihimizin az bilinen bir yolculuğunu detaylandırıyor.

“Gemilerin yaşamı insanlarınkine benzer. Onlar da bu evrende geçici birer yolcudur; isimleri vardır, özlenirler, fırtınalara direnirler, bazen yollarını kaybeder, güvenli limanı bulunca sığınırlar, kimi zaman unutulup gider, kimi zaman da tarihe geçerler.” Takvimler 12 Haziran 1926’yı gösterirken Atatürk’ün emriyle Karadeniz Vapuru İstanbul’dan heyecanla yola çıktı. Vapurda o günlerin Türkiye’sinden sanatçılar, öğretmenler, basın temsilcileri ve devlet adamları vardı. Vapurun en özel konuğu ise 10 yaşındaki Sedat’tı. Sedat yolculuk boyunca devrimlerimizi anlayacak, ülkemizi geleceğe taşımanın önemini kavrayacaktı.

Mavisel Yener, kitabın yazım süreci ile ilgili şöyle söylüyor:

“Bu romanın yazılış hikâyesi meğer ben sekiz yaşımdayken başlamış. Duvardaki çerçevede duran o siyah beyaz fotoğraf dikkatimi çektiğinde piyano öğretmenimin parmakları tuşlarda dans ediyor, ezgiler odayı dolduruyordu. Öğretmenim fotoğrafa odaklanıp dersten uzaklaştığımı fark etmişti. Fotoğraftakilerin dedesi ve dedesinin arkadaşları olduğunu söylemiş, Mustafa Kemal’in teşvikiyle çıkılan bir vapur yolculuğu sırasında çekildiğinden bahsetmişti. Sonraki derslerde bu kareyle ilgili pek çok soru sorduğumu hatırlıyorum. O fotoğrafın belleğimin raflarına yerleştiğini bilemezdim elbette.

Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla bir roman yazmaya karar verdiğimde Millî Mücadele, devrimler ve Mustafa Kemal’le ilgili yıllardır yaptığım okumaları zihnimin süzgecinden geçirdim ve cumhuriyet tarihimizin az bilinen bir yolculuğuna odaklanmaya karar verdim. Cumhuriyetin ilanından üç yıl sonra, aralarında öğretmen, sanatçı ve gazetecilerin de bulunduğu 285 kişi, Mustafa Kemal’in önerisiyle Avrupa’nın önemli limanlarını Karadeniz Vapuru’yla dolaşarak, genç Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıtmıştı. Bu yolculuğu derinlemesine araştırıp okumalar yaptıkça heyecanım arttı. Karadeniz Vapuru’nun gittiği ülkelerden pek çoğunu gördüğümü fark ettim. Görmediklerimi de keşfetmek, anlamak ve anlatabilmek için Karadeniz Vapuru’nun izinde yurtdışı yolculuklarına çıktım. Yolculuğumun Almanya ayağında inanılmaz bir şey oldu. Sekiz yaşımda gördüğüm o fotoğraf, zamanın sınavından geçip belleğimin raflarından sıçrayıverdi. Türkiye’ye dönünce CSO piyanistlerinden olan öğretmenim Ayşe Ediz’i aradım. Anımsadıklarım doğruydu. Ayşe Ediz bana arşivini açtı, kitapta yer alan fotoğrafları kullanmam için izin verdi. Bu kitap elbette bir tarih kitabı değildir. Bununla birlikte gerçek olayların romanıdır, çoğu kişi de gerçektir. O zamanlar Soyadı Kanunu henüz çıkmadığından romanda yalnızca ilk adıyla hitap edilen bu gerçek kişilerin soyadlarını kitabın sonunda bulacaksınız.

Bu romanda Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyayla tanıştırılışının yanı sıra o yıllarda pek az bilinen bir halkla ilişkiler (PR) yönteminin uygulanışına, sanat, sanatçı ve bilime değer verilişine, kadın ile çocuk haklarının hayata geçirilişine ve bir cumhuriyet çocuğunun sanatçı olarak yetiştirilme serüvenine tanık olacaksınız. Bu kitabı yazarken Karadeniz Vapuru aracılığıyla dev bir cumhuriyet yolculuğuna çıktım; limanlara kalemimle demir attım. Umarım okurlarım da bu yolculuğun tadını çıkarır, umuda yelken açar, tarihlerini, kahramanlarını, sanatçılarını tanıyıp ilham alır.”

Mavisel Yener 1984’te Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu. Edebiyatın farklı türlerinde yüz elliden fazla eser verdi, kitapları başka dillere de çevriliyor.

Öykü, masal ve şiirleri ilköğretim ders kitaplarında da yer alıyor. 2012’de (Literature In Flux) Doğu Avrupa ve Türkiye’yi içine alan kültürlerarası edebiyat buluşmalarında Split ve Tiran’da, Macaristan, Rodos, Japonya, Belçika çocuk edebiyatı buluşmalarında ülkesini temsil etti. 2013’te Yılın Çocuk Kitapları Yazarı ödülüne değer bulundu. (Kosova) Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında pek çok ödülü olan yazar, dünyanın en prestijli çocuk edebiyat ödülü olan 2018 Hans Christian Andersen Ödülü ve 2022 ve 2023 için (ALMA) Türkiye adayı oldu.

edebiyathaber.net (14 Ekim 2023)

Yorum yapın