Mumilerin sonsuz yolculuğu

Ocak 28, 2022

Mumilerin sonsuz yolculuğu

Tove Jansson’un “Baba ve Deniz” adlı romanı, Ali Arda çevirisiyle Dinozor Genç tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mumiler için iki şey asla sona ermez, macera ve yolculuk. Bu seferki yolculuk bir denizfenerine ve içe; Mumilerin dostlukla, hayalle ve sevgiyle yoğrulan ruhlarına…

Mumi Baba, Mumi Vadisi’ndeki hayatından memnun değildir. Bir sabah, hava henüz yeni aydınlanırken “Hmmm!” der kendi kendine, “Bu bildik bir ada değil. Bildik adalar gibi yayılmıyor denize. Burada bir şeyler olacak, bundan eminim.” 

Mumi Baba ailesini organize eder: Hep beraber yaşadıkları vadiyi terk edecek ve adanın üzerinde süzülen deniz fenerinde yaşamak üzere yola çıkacaklardır. Ancak her deniz fenerinin aldatıcı samimiyetine bu deniz feneri de sahiptir; oraya vardıklarında karşılarında buldukları tek şey düşmancıl bir balıkçı ve sonsuz bir ıssızlıktır. 

Yeni yuvaları sıcacık karşılamaz onları, Mumi Baba’nın de pek coşkulu girişimleri hayal kırıklığı ve başarısızlıkla son bulur. Evet, belki tüm bunlar bir melankoli salar içlerine. Ancak yeni yuvaya alışmak, aile üyelerinin kendilerine ve birbirilerine dair farklı, güzel şeyler keşfedip yakınlaşmasına vesile olur. Tam da buna duyulan ihtiyaçtan dolayı çıkılmaz mı zaten yeni yuva yolculuklarına? 

Yazar Hakkında 

Tove Jansson (1914-2001) Finlandiya İsveçlisi heykeltıraş bir babayla, İsveçli çizer bir annenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. İki erkek kardeşi de sanatçı olan Tove’nin çocukluğu bohem bir burjuva çevrede geçmiştir. Yazılarını geçirdikleri Finlandiya Körfezi’ndeki takımadalar, Mumi kitaplarında Resmettiği çevreye ilham vermiştir. 

Her zaman sanatçı olmayı istemiş olan Tove, Stockholm, Helsinki ve Paris’te değişiksanatokullarında eğitim almıştır. Otuzlu ve kırklı yıllarda savaş yıllarındaki gündelik hayatı vepolitikacıları hicveden karikatürleriyle ünlenmiştir. 

1945 yılında yayımladığı ilk Mumi kitabı Mumiler ve Büyük Sel Baskını’nda Garm dergisinde çizdiği figürlerden yararlanmıştır. Kendi deyimiyle ilk başta bir oyun olarak başlayan yazarlığı daha ilk kitabından itibaren ciddiyet kazanmış, Kuyruklu Yıldız Geliyor’la devam eden Mumi serisi sekiz kitaba çıkmıştır. Bu serinin üçüncü kitabı Büyücünün Şapkası’yla büyük bir başarı sağlayarak ünlü çocuk kitapları yazarları arasına katılmıştır. Ellinin üzerinde dile çevrilen Mumi kitapları tiyatro, sinema ve operaya uyarlanmıştır. 

edebiyathaber.net (28 Ocak 2021)

Yorum yapın