Ayşen Aydoğan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 7, 2023

Ayşen Aydoğan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

İlk çocuk romanımı oğlumun isteği üzerine yazmıştım. Korku öykülerini bir yana bırakara, anne benim de okuyabileceğim bir kitap yazar mısın, diyen yavru kuşumun isteğini yerine getirmek bana büyük bir keyif verdi. Üstelik dört kitaplık bir seriye dönüşmüştü ve peşi sıra bir ilk gençlik romanını da peşinde sürüklemişlerdi. Sonra baktım, kendimi alıkoyamaz oldum. Üstüne okurlarımın hayal güçlerinin zenginliği beni daha da motive ediyor. Onlarla etkileşime girmek büyüklere göre daha keyifli, mutluluk verici.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi, sizde ne gibi izler bıraktı?

Issız Derenin Kurtları (Joan Aiken) okumaya mecbur olduğum için ilk başta sıkılarak giriştiğim, elimden düşü düşüveren bir kitaptı. Ancak sayfalar ilerledikçe okumaya ara veremediğim bir maceraya sürüklemişti beni. En zorlu koşullarda, hayalgücü kıt yetişkinler tarafından ziyaret edilen çocukların harika işler çıkarmaları beni çok etkilemişti. Yaratıcılık ve cesaretin, mücadeleden asla vazgeçmeyişin önemini sezmiş ve tadı damağımda kalmıştı. Kendi kurgularımı örerken de o romanı okuyan çocukluğum ne hisseder, nasıl bulur sorularıyla yola çıkıyorum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım dediğiniz bir kitap oldu mu?

Harry Potter elbette ki!

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Çakal ile Kurt (Shen Shixi). Dişi bir çakalla, düşmanı olan dişi kurdun yavrusu arasında gelişen sıcacık bir sevgi üzerine yazılmış, aynı zamanda hem doğa gözleminde, bu gözlemin aktarımında çok başarılı bulduğum bir yapıt. Dili kıvrak, sürükleyici bir kurgusu olan, didaktiklikten uzak, tarafsız bir anlatımla okurun duygularına yer açan, tertemiz bir roman.

edebiyathaber.net (7 Haziran 2023)

Yorum yapın