Mark Twain’den “Âdem ile Havva’nın Güncesi” orijinal desenleriyle yayımlandı

Nisan 6, 2016

Mark Twain’den “Âdem ile Havva’nın Güncesi” orijinal desenleriyle yayımlandı

marktMark Twain’in “Âdem ile Havva’nın Güncesi” kitabı orijinal desenleriyle Nora Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Âdem ile Havva’nın Güncesi, mizahın Amerikalı babası Mark Twain’den ilk aşka ve ilk kayba dair komik ve dokunaklı bir hikâye. Mark Twain bu kısacık kitapta, edebiyat kariyerinde alışık olmadığımız yürek burkucu bir üslupla ilk ve son defa kadın bakış açısından bir metin kaleme alıyor. Twain’in zekice tasarladığı ve hem taş tabletlerde görsel olarak hem de yazı halinde edebi olarak “yarattığı” Âdem ile Havva’nın ayrı ayrı kaleme alınmış günceleri, okurlara aynı zamanda keyifli bir karşılaştırma imkânı da sunuyor.

“Yeni yaratık kendisinin nesne ya da hayvan değil, dişi olduğunu öne sürüyor. Şüpheli bir durum aslında bu; hepsi benim için aynı çünkü. Lakin başımdan gitse ve konuşmasa, ne olduğu hiç umrumda değil.”

Twain kadın ile erkeğin görme ve algılama biçimleri, his dünyaları arasındaki farkları, özgün üslubuyla ve incelikle ele alıyor. Bu inceliğin izlerini taş tabletlerde sürmek mümkün. Âdem’in kaba ve ‘doğrudan’ yorumları ile Havva’nın ustaca tasvir edilmiş incelikli yorumları, tarih boyunca süregelen bir karşılaştırmayı da oldukça farklı bir şekilde ele alıyor.

“Basit zevkleri var ve hiç nazik değil. Dün akşamın alacakaranlığında havuza onun da geldiğini ve suda oynayan benekli minik balıkları yakalamaya çalıştığını gördüm; tekrar ağaca tırmanması ve onları rahat bırakması için üstüne çamur topakları fırlatmam gerekti. Öyle bir ŞEYİ neden yaptığını merak ediyorum. Kalbi falan yok mu? O küçük yaratıklara hiç mi şefkat beslemiyor? İncelikten uzak işler için özellikle tasarlanmış ve imal edilmiş olabilir mi? Öyle görünüyor.”

edebiyathaber.net (6 Nisan 2016)

Yorum yapın