Bilgi Yayınevi 2023’te hangi kitapları yayımladı?

Ocak 2, 2024

Bilgi Yayınevi 2023’te hangi kitapları yayımladı?

Bilgi Yayınevi 2023’te çeşitli türlerde pek çok kitap yayımladı.

Tanıtım bülteninden

MAVİ SÜRGÜN – Ciltli, Numaralandırılmış, Özel Baskı
Halikarnas Balıkçısı

“Halikarnas Balıkçısı kimdir?” sorusunun en kestirme yanıtı olan bu ölümsüz eser, Zülfü Livaneli’nin sunuşuyla, özel fotoğraflar ve belgelerle zenginleştirilerek, ciltli, numaralandırılmış özel baskı tasarımında okuyucuyla buluşturuldu.

Tanıtım etkinliği: Zülfü Livaneli ile kitabın editörü Özge İpek Esen’in Bodrum Deniz Müzesi’nde yaptığı söyleşi.

PAPİRÜS / Antik Dünyada Kitapların İcadı
Irene Vallejo
Çeviren: Volkan Ersoy

Irene Vallejo, kitapların ve kütüphanelerin antik dünyadan bugüne yüzyıllardır süren macerasını günümüz edebiyatıyla da paralellikler kurarak sürükleyici bir roman tadında anlatıyor. 
Tarih ile edebiyatın büyüleyici bir kesişim noktasından doğan Papirüs, İspanya’da Ulusal Deneme Ödülü, Eleştirel Göz Ödülü, İspanyol Kitapçılar Birliği Ödülü gibi prestijli ödüllere layık görüldü, birçok dile çevrildi.

Yazarla yapılan söyleşi: İnternet, halk kütüphanelerinden ilhamla tasarlanmıştır.
SAPKINLAR
Leonardo Padura
Çeviren: Volkan Ersoy
 
Daha önce Köpekleri Seven Adam ve Hayatımın Romanı kitaplarını okurla buluşturduğumuz, çağdaş Latin Amerika edebiyatının güçlü yazarı Leonardo Padura’nın ödüllü romanı. 
Küba’da 2014 Eleştirmenlerin Seçimi Ödülü’nü, İspanya’da 10. Uluslararası Tarihi Roman Ödülü‘nü kazanan Sapkınlar, polisiye ile tarihi roman kurgusunu ustaca birleştirerek okurları zengin bir okuma deneyimine davet ediyor.


UZUN PARLAK NEHİR
Liz Moore
Çeviren: Cengiz Yücel

“Gerçek, beni yalandan daha fazla korkutuyordu. Gerçek, yaşamımdaki durumları değiştirecekti. Yalan ise durağandı. Yalan huzur doluydu. Yalanla mutluydum.”

Liz Moore’un New York Times Bestseller  listesine giren, 2020 Goodreads seçimlerinde “En İyi Gizem-Gerilim adayı” olan kitabı Uzun Parlak Nehir gizem, gerilim ve heyecan dolu akışıyla sarsıcı bir eser.
SONRA GÜNEŞ AÇTI
Mariel Hemingway
Çeviren: Esra Doğu Silahtaroğlu

Büyükbabası Ernest Hemingway’in ölümünden yalnızca birkaç ay sonra doğan ve ailesinde nesillerce görülen depresyon, alkolizm ve intihar döngüsünden kaçmayı kendine görev edinen Mariel Hemingway sıkıntılı çocukluğunu, Hollywood’a uzanan yolculuğunu, karanlıklara rağmen aydınlığa nasıl çıktığını anlatıyor.  

DOMİNİKLİ
Angie Cruz
Çeviren: Cengiz Yücel “Dünyayı ve içinde yaşadığımız zamanı aydınlatan önemli bir roman. Cruz unutulmaz karakterler yaratan harika bir romancı.” Jennifer Clement, PEN International Başkanı

Angie Cruz, 2020 Women’s Prize For Fiction kısa listesine kalan romanı Dominikli‘de bir kadının yeniden doğuş hikâyesini anlatırken bizi hayatın her tonuyla yüzleştiriyor.
JACK SPARKS’IN SON GÜNLERİ
Jason Arnopp
Çeviren: Aslı Dağlı

“Dahice ve komik… (…) Muhteşem bir y kuşağı kâbusu.” Alan Moore, Watchmen’in ve V for Vendetta’nın yaratıcısı

Çok sevilen TV dizileri Doctor Who ile Black Mirror senaristlerinden Jason Arnopp, yeni kitabı için doğaüstü güçleri araştıran gazeteci Jack Sparks’ın korku ve mizah dolu hikâyesini anlatıyor.

EBOLA 76
Amir Tag Elsir
Çeviren: Mustafa İsmail Dönmez

Arap edebiyatının güçlü ismi Sudanlı yazar Amir Tag Elsir, insanların Ebola salgınıyla birlikte yaşadığı çelişkileri ve bunun sosyal-siyasal düzlemde her kesimden ve sınıftan insanda yansımalarını güçlü bir ironiyle harmanlayarak anlatıyor. Bu trajikomik hicvin en sıra dışı karakterlerinden biri de tekinsiz varlığıyla Ebola’nın kendisidir ve tüm zamanların en şeytani karakterlerinden birini temsil eder.
BANA BİR RESMİNİ YOLLA
Hidayet Karakuş Edebiyatımızın güçlü kalemi Hidayet Karakuş Cumhuriyet’in 100. yılı için yazdığı bu son kitabında, Cumhuriyet’in Anadolu’da yarattığı değişim ve dönüşümü güçlü bir roman kurgusuyla anlatıyor. Kışlada başlayan dostluğun küçük mektuplarla çoğaltıldığı, türkülerle düşlerin süslendiği Türkiye’nin 30’lu yıllarına mercek tutan, Cumhuriyet aydınlığını, devrimlerin etkilerini, hastalıklarla mücadeleyi satırlardan yansıtan bir vefa öyküsü…

KUVAYI MİLLİYE DEFTERİ
Ceyhun Atuf Kansu
Gürol Sözen’in desenleriyle İlk kez Cumhuriyet’in 50. yılında Halkçı gazetesinde dizi olarak yayımlanan Kuvayı Milliye Defteri başlıklı şiirleri 100. yıl için yeniden düzenleyip kitaplaştırdık. Bu kitapta Işık Kansu’nun özenli çalışmasıyla daha önce hiçbir kitapta yer almamış şiirler ve el yazılı şiirlerinden seçkiler eklendi. Gürol Sözen; 50 yıl önce bu şiirler için çizdiği desenlerini, bu kitap için özel olarak yeniden elden geçirip yeniledi.
100 YILA BAKIŞ 1923-2023
Mustafa Balbay
Mustafa Balbay, 100. yılında Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihini, devrimlerle ekilen tohumların darbelerle sarsılan bir toplumda nasıl yeşerdiğini, bir asırlık toplumsal dönüşüm tarihini anlatırken Cumhuriyet’e sahip çıkma sorumluluğunu hatırlatıyor.   MUCİZE /

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Kerem Özakman Atatürk’ü anlamak ve anlatmanın geleceğimizi garanti altına almanın en önemli koşulu olduğunu vurgulayan Kerem Özakman, bu amaçla kaleme aldığı kitapta Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, farklı kaynaklardan teyit ettiği bilgilere dayanarak, hamasete kaçmadan, sade bir dille anlatıyor.
DEVRİDAİM
Ezgi Tanergeç
2022 Turgut Özakman İlk Roman Ödülü 1868… Zor Nikâhı’nı yazarken bir yandan İstanbul’un su sorununa kafa yoran Ahmet Vefik Paşa…
1968… Devrimci gençlerin mücadelesi, “Nato’ya Hayır” eylemleri…
2019… Beşiktaş’ta damacanayla su dağıtan genç…
Ve zamanın devridaimi içinde bu üç dönemi güçlü bir kurguyla birleştiren başarılı bir ilk roman.  

KENTLERİN KALBİ
Yaşar Seyman
Can Ersal’ın desenleriyle
  “Dünya bir kitapsa bu kitabı okumadan bu dünyadan geç­me!”
Yaşar Seyman bu kitabında kentlerin nabzına kulak veriyor; âşıklardan, ozanlardan devşirip kalemine taşıdığı özgün üslubuyla “bizim eller” dediği Anadolu’dan başlayıp beş kıtadan onlarca kentin kalp atışını, kokusunu, rüzgârını alıp getiriyor sayfalara.
YUVADA YEŞEREN YAŞAM / Döngü Üçlemesi III
Kemal Sinan Özmen Devletlerin şirketleştiği, şirketlerin mülki idarenin yerine geçtiği, Eternium sistemlerinin insanlara sonsuz yaşam sunduğu bir evrende geçen Döngü Üçlemesi’nin son romanı Yuvada Yeşeren Yaşam, narin bir tohumdan engin bir ormana dönüşecek insanlığın son direnişini resmediyor.

İlk kitap: Göklerden Gelen Umut
İkinci kitap: Kutlu Kanatlar Altında

DENEK 3.8.3
Umut Tayan Umut Tayan’ın ilk kitabı Ambrosia ile başlattığı mecara devam ediyor.
Üzerinde uygulanmış deneyler sebebiyle geçmişini hatırlamayan tetikçi Pinhole, İstanbul’da meydana gelecek afetle ilgili imgeler görür. Bunların öngörü mü yoksa deneklerde görülen bir yan etki mi olduğuna dair sorular gizemini korurken kendini bir kovalamacanın içinde bulur.
YAĞMURLAR NEREYE YAĞAR
Hidayet Karakuş Hidayet Karakuş’un 1981 yılında Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü’nü kazanarak basılan ve farklı yayınevlerinde beş baskı yapan bu eserini yeniden okurla buluşturuyoruz.
Yazılmasının üzerinden yıllar geçse de güncelliğini koruyan eser, bugün aydınların kırsalla, taşrayla ilişkileri üzerine yapılan tartışmalara da katkı sunuyor.
ÇOCUK KİTAPLARIMIZ
STAN GEZEGENİ
Elaine Wickson
Çeviren: Onur Varır Kardeşi Fred ile başı belada olan Stan, hayatındaki olayları pasta grafiklerle anlatıyor. Eğlenceli anlatımının yanı sıra uzay ve dünya ile alakalı bilgiler de içeren bu kitap okura harika zaman geçirmenin bir yolunu sunuyor.
“Matematiksel kavramlarla, uzayla ilgili bilgilerle dolu bir kitabın bu kadar eğlenceli olması harika. Okurlar bu kitabı bir oturuşta bitirmek isteyecek.” BookTrust  

ERİK VOGLER ve YANLIŞ KIZ
Beatriz Osés
Çeviren: Zeynep Atbaş Dedektiflik romanları ile paranormal edebiyatı ustaca birleştiren İspanyol yazar Beatriz Osés’in ilginç karakteri Erik Vogler maceralarına devam ediyor. Serinin dördüncü kitabında korkunç bir tehditten kaçan Erik Vogler Fransa’ya gider. Gizemli Cloé’nin kalbini kazanmaya, Albert Zimmer’ı ve onları şatoda kapana kıstıran gizemli katili alt etmeye çalışır.
Diğer kitaplar için: Erik Vogler Serisi
CEZERİ VE MEZOPOTAMYA’DAKİ SIR
Mavisel Yener
Dönemin imkânlarına rağmen yeryüzündeki ilk robotu yapan, ilginç icatlarıyla tarihe damgasını vuran, Anadolu topraklarının yetiştirdiği mucit Cezeri’nin icatları Mavisel Yener’in eşsiz kaleminden sayfalara dökülüyor.  

ADINI ARAYAN DESTAN
Funda Özlem Şeran Türk mitolojisinin yeraltı ve yerüstü yaratıklarıyla maceradan maceraya sürükleyen Adını Arayan Destan, çocukları gizem, korku ve heyecanla dolu bir yolculuğa davet ediyor.
TARİHE TANIKLIK EDEN KÖPEK FOKS
Fatih Tuncay Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği, gittiği birçok yere yanında götürdüğü köpeği Foks’un gözünden Atatürk’ün kişiliği, duyguları, olaylar karşısındaki tepkileri, üzüntüleri ve bugüne kadar duymadığınız anılar akıcı bir hikâye kurgusuyla aktarılıyor.  

ANADOLU’NUN GÜNEŞİ / MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
İclal San – Kerem Özakman Kerem Özakman ile eğitimci İclal San’ın ilköğretim öğrencileri için birlikte hazırladıkları bu kitap, çocuklarımızın Atatürk’ü tanımaları için kaleme alınmış, eşsiz bilgilerle dolu bir yaşam hikâyesini işliyor.
PAN’IN PENCERESİ
Güzin Öztürk
Sağlık sorunları yaşarken birbirlerini keşfeden, birbirlerinden güç ve cesaret alan iki çocuğun geliştirdiği sevgi ve dayanışmayı, birlikte kurulan bağı anlatan kitap, Peter Pan ve Alis’le kurulan yaratıcı bağlar eşliğinde bir büyüme hikâyesini okumaya davet ediyor.  

DADI EFTALYA’NIN PEMBE MİSKETİ
Hanzade Servi Bir pembe misket geçmişten geleceğe insanların yaşamına nasıl yön verir? Hanzade Servi bu kitabında sürprizlerle dolu yaşantıları, merak ve heyecan sarmalı içinde, bir yapbozun parçaları gibi birleştiriyor.
ÇAMUR BÖCEĞİ
Anooshirvan Miandji
Her yaştan okura hitap eden çocuk kitaplarının yazarı Anooshirvan Miandji, hırsla hareket etmenin, boyundan büyük işlere kalkışmanın nelere yol açabileceğini sevimli bir öyküyle anlatıyor.  

ŞAPKALI SOLUCAN
Fatih Danacı
Fatih Danacı’nın yazdığı, Efecan Sezer’in resimlediği bu öyküde Şapkalı Solucan bir an önce boyunu uzatmak, büyümek ister. Çare bulmak için de Pasaklı Kırkayak, Huysuz Kunduz ve Tıfıl Böcek’in yardımlarıyla Bilge Karınca’yı aramaya başlar.
KING ve KAYLA SERİSİ
Dori Hillestad Butler
Çeviren: Özge İpek Esen Dedektif Köpek King ve insanı Kayla her hikâyede bir gizemi açığa kavuşturuyor. Bütün hikâyelerin sonunda, artık olayları çözmeyi öğrenen okurların eğlenceli vakit geçireceği üçer etkinlik bulunuyor.

Serideki kitaplar:
Kayıp Kurabiye Olayı
Gizemli Fare Olayı
Gizli Şifre Olayı  

ÇOK ÇOK HARİKA BİR OKUL
Sharon Creech
Çeviren: Özge İpek Esen Müdür Bay Keene, öğrencilerinin her gün okula gelmesini ister. Öğrencileriyse iyi niyetli müdüre ağaca tırmanmayı öğrenmenin, küçük kardeşlere hoplayıp zıplamayı öğretmenin de okul kadar önemli olduğunu hatırlatır.
Newbery Madalyası ve Carnegie Madalyası dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi yazar Sharon Creech ile New Yorker karikatüristi Harry Bliss’ten eğitim aşkının aşırılığı ve öğrenmenin okulla sınırlı olmaması üzerine büyüleyici, şaşırtıcı derecede komik bir kitap.
ATİ’NİN DEPREM KİTABI
Yağmur Artukmaç – Ayşenur Güngör Yağmur Artukmaç ile Uzman Psikolog Ayşenur Güngör’ün yazdığı, Kandilli Rasathanesi’nden Doç. Dr. Gülüm Tanırcan’ın destek verdiği kitap, çocukları deprem konusunda bilinçlendirmek için âdeta bir kılavuz görevi görüyor.

edebiyathaber.net (2 Ocak 2023)

Yorum yapın