Kişisel mutluluğumuza odaklanan hayat görüşüne tutunmak yerine insani esaslara mı sığınmalıyız?

Mart 24, 2022

Kişisel mutluluğumuza odaklanan hayat görüşüne tutunmak yerine insani esaslara mı sığınmalıyız?

Svend Brinkmann’ın “Hayata Nereden Bakmalıyız?” adlı kitabı, Mercan Yurdakuler çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yaşam koçları, iletişim uzmanları ve pozitif psikoloji sözcüleri, topluma mutluluğun kendini gerçekleştirme, maksimum potansiyele ulaşma gibi kavramlara bağlı olduğunu söylüyor ve bireylere kişisel gelişimlerine odaklanma öğüdünde bulunuyorlar. Bu formüllerin işe yaradığını söylemek zor, zira hayat çoğu kişi için hâlâ boş ve anlamsız…

Anlamın, mutluluk deneyimiyle aynı şey olduğunu düşünme yanılgısına düşsek de, pek çok kişi içten içe bunun ne kadar boş olduğunu seziyor. Öyleyse anlamı öznel ya da içsel olanda değil de, toplumun parçası olan hayatlarımızın olgularında aramak daha doğru bir yol olabilir mi? Hayatta neyin peşinden gitmeye değer olduğuna nasıl karar verebiliriz? Maddiyat ve araçsallaştırma mantığı ilişkilerimizi nasıl etkiliyor? Her durumda bunun bana ne faydası var demek yerine, dikkatimizi koşulsuz ve karşılıksız olarak ailemize, arkadaşlarımıza ve çevremize yöneltmek bize ne sağlar? İyilik, haysiyet, hakikat, özgürlük, sevgi gibi temel felsefi kavramlar bugün hayatımızda nasıl bir yer tutuyor? Hayatı yaşamak ile onu deneyimlemek arasında nasıl bir fark var?

Kişisel Gelişim Çılgınlığında Kendiniz Kalabilmek ile tanıdığımız Svend Brinkmann, Hayata Nereden Bakmalıyız? Yeni Bir Dünya İçin On Eski Fikir’de benliğimize ve kişisel mutluluğumuza odaklanan hayat görüşüne tutunmak yerine, eski felsefecilere kulak vererek anlamlı bir hayat sürmenin yollarını araştırıyor. Mutluluğun, benliğin ötesindeki insani esaslara bakabilme becerisi olmaksızın var olamayacağını hatırlatan, kafa açıcı bir başucu kitabı.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Svend Brinkmann

1975’te Danimarka’nın Herning kentinde doğdu. 1999’da Aarhus Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2006 yılında aynı bölümden doktora derecesini aldı ve 2010’da profesör oldu. Akademik kariyerinin yanı sıra gazetelerde kitap eleştiri yazıları yazdı, radyo ve televizyon programları hazırladı. Brinkmann çok sayıda kitabın ve bilimsel makalenin yayına hazırlık sürecinde yazar ve editör olarak yer aldı ve almaya devam ediyor. Kitapları: Kişisel Gelişim Çılgınlığında Kendiniz Kalabilmek (2020, İletişim Yayınları), Hayata Nereden Bakmalıyız? Yeni Bir Dünya İçin On Eski Fikir (2022, İletişim Yayınları).

edebiyathaber.net (24 Mart 2022)

Yorum yapın