Hacer Foggo yoksulluğun içinden sesleniyor: “Askıda Hayatlar”

Kasım 14, 2022

Hacer Foggo yoksulluğun içinden sesleniyor: “Askıda Hayatlar”

Hacer Foggo’nun “Askıda Hayatlar” adlı kitabı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yıllardır yoksulların, kentsel dönüşümle yerlerinden edilenlerin yanında yer alan Hacer Foggo, Askıda Hayatlar’da Türkiye’nin görünmeyen yüzünü gösteriyor, duyulmayan sesini duyuruyor.

“Derin yoksulluk aynı zamanda bir sosyal dışlanma sorunu. Susan Sontag’ın Başkalarının Acısına Bakmak adlı kitabında söylediği gibi, ‘gerçekliğin, seyirlik bir manzaraya dönüşmesi’ hali bütün bu yaşananlar. Patates, soğan kuyruğu, ekmek kuyruğu ve sonunda da yokluk/yoksunluk, sizi ‘Askıda ne var?’ arayışına kadar götürüyor. 

Askıda geçen hayatların karşısında bir çözüm, bir politika üretmesini beklediklerimiz, duymak istediğimiz politikalar yerine, derinleşen yoksulluğun bir ‘güvenlik’, bir ‘vatan savunması’ sorunu olduğunu söyleyerek ve herkesin de böyle düşünmesini isteyerek yoksullar üzerinde baskı kuruyorlar. Hatta o kadar ileri gidiliyor ki kendileri yoksulluk yaşamasa da yoksulluk içinde yaşayanlar için ‘menüler’, ‘küçük porsiyonlar’, ‘yarım simitler’ öneriyorlar. Bütün bunlar işe yaramadığında da ‘İş beğenmiyorlar’ diye suçluyorlar.”

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Hacer Foggo, ağırlıklı olarak insan hakları konularına odaklanan çeşitli gazete ve dergilerde 15 yıl boyunca muhabir olarak çalıştı. 2003 yılından bu yana kent yoksulluğu üzerine çalışmalar yaptı, 2006 yılında kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle Romanların yerlerinden edildiği Sulukule, Küçükbakkalköy, Kâğıthane’de aktivist olarak mahallelinin yanında yer aldı, davalar açılmasını sağladı. Sosyoekonomik nedenlerle okula devam edemeyen, okul terk eden çocuklara yönelik 2016 yılında Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi’ni kurdu. Pandemi döneminde, 18 Mart 2020’de arkadaşlarıyla birlikte Derin Yoksulluk Ağı’nı kurarak temel ihtiyaçlara ulaşamayan 3 binden fazla aileye gıda, tablet vb. gönderilmesini sağladı. Yerel yönetim, siyasi partiler ve kamu ile derin yoksulluk konusunda toplantılar yaptı, öneriler sundu. 2021 yılında Açık Alan Derneği’nden  (Derin Yoksulluk Ağı) ayrılarak 2022 yılı Şubat ayında CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi’ni kurdu. Halen bu ofisin koordinatörü olarak ülke çapında yoksullukla ilgili çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca 2015 yılında Ashoka Fellowship Programı’na seçildi. 2021 yılında da Wow Dünya Kadınlar Festivali’nde Türkiye’de lider 10 kadın arasında yer aldı. 2022 yılında SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin “SES Yılın Kadınları 2021” Ödülü’nü ve 2022 yılında Uğur Mumcu Dayanışma Ödülü’nü, yine aynı yıl Artı Eğitim Dergisi Sosyal Sorumluluk Ödülü’nü aldı. Ayrıca 2002 yılında basılan Kırmızı Püskül adında yayımlanmış bir inceleme kitabı var.

edebiyathaber.net (14 Kasım 2022)

Yorum yapın