Türkiye’nin en iyi gastronomi kitaplarından biri

Mart 24, 2022

Türkiye’nin en iyi gastronomi kitaplarından biri

Nejat Yentürk’ün Ayaküstü İzmir adlı kitabının 2. baskısı Oğlak Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sokak ve Fırın Lezzetleri

Ayaküstü İzmir’de bu zarif liman kentinin kültürünün simgesi hâline gelmiş sokak lezzetlerini ustalarından okumanın yanı sıra tahta kasalı manav arabalarını, İzmir kâri şerbet güğümlerini, söğüşçü camekânlarını keşfedecek, bir şehrin ayaküstü mutfağını âdeta okurken tadacaksınız.

Bu kitap, gastronomi yazınımızın en ihmal edilmiş yanına; ayaküstü mutfağımıza eğiliyor. Yemek kitaplarımızda hemen hemen hiç yer bulamamış bir mutfak alanına… Ayaküstü İzmir bilgi kirliliğini ve şehir efsanelerini ayıklamayı hedefleyen, yüzeysel yaklaşımların uzağında bilimsel bir çalışma, bir kaynak kitap. Yalnızca İzmir mutfağıyla sınırlı kalmıyor, yüzlerce yıllık geçmişe sahip börekten, döner kebaba, şerbetten, kokorece dek geleneksel mutfağımızın gözde örneklerine yeni yaklaşımlarla eğiliyor. Öte yandan zengin bir ayaküstü mutfak kültürüne sahip İzmir’in tarihini sokaklardan ve ayaküstü mutfağı üzerinden okumayı deniyor. Aynı zamanda kentin yeme içme kültürünü, yalnızca günümüzde devam ettirilen değil, unutulmuş sokak ve fırın lezzetleri üzerinden de ele alıyor. Kentin mutfağına başta Yahudi-Sefarad ve Rum gibi unsurlarına Rumeli ve Girit göçlerinin etkilerini inceliyor.

Ayaküstü İzmir, 2018 yılında Dünya Kitap tarafından “En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne ve 2019 yılında “Gourmand World Cookbook Awards-Türkiye’nin En İyi Sokak Lezzetleri” ödülüne değer bulundu. 

Yazar hakkında

Koleksiyoncu ve araştırmacı. 1964 İzmir doğumlu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Gastronomi tarihi, kozmetoloji tarihi ve İzmir kent tarihi üzerine çalışıyor. Çalışma alanlarının aynı zamanda koleksiyoncusu. Koleksiyonlarıyla ülke içinde ve dışında açılan birçok sergide katılımcı olarak bulundu ve danışmanlık görevi üstlendi. Bunlardan bazıları: Women in Ottoman Age, Japonya, 2003; Kutsal Dumandan Sihirli Damlaya Parfüm, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, İstanbul, 2005; Koku ve Şehir, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, İstanbul, 2016.

Çalışmaları birçok süreli yayında yer aldı.

Ayaküstü İzmir başlıklı kitabı; 

2018 Dünya Kitap Ödülleri, “En İyi Gastronomi Kitabı” ödülü ve

2019 “Gourmand World Cookbook Awards” sahibi oldu.

edebiyathaber.net (24 Mart 2022)

Yorum yapın