Kazancakis’in kayıp romanı: Yokuş

Kasım 17, 2022

Kazancakis’in kayıp romanı: Yokuş

Nikos Kazancakis’in “Yokuş” adlı romanı, Harun Ömer Tarhan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Nikos Kazancakis’in ölümünden yıllar sonra keşfedilen ve ilk kez anadilinde, Ekim 2022’de yayımlanan son romanı Yokuş, Yunanistan’ın hemen ardından Türkiye’de, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor.  

Kötülüğün tırnakları arasında çırpınan bütün dünyayı düşünüyordu; açgözlülük, inançsızlık, kin salıverilmişti; halklar açlık çekiyor ve üşüyordu, bitip tükenmişlerdi ve artık ölüm istemiyorlardı ancak onları yeni kıyımlar için hazırlıyorlardı yine, yabanlaşsınlar diye korkunç yalanlarla doldurup kızıştırıyorlardı; üstlerinde çıldırmışlığın ve yıkımın yelleri esiyordu… “Yok mu?” diye haykırıyordu içinden Kosmas. “Sevgiyi getirecek yalın ve güzel bir söz yok mu?”
 
Genç ve ihtiraslı yazar Kosmas, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eşi Noemi’yle birlikte Girit’e döndüğünde bir cennet gibi hatırladığı memleketinin yerinde yıllar süren savaşın tanınmaz hale getirdiği bir ada bulur. Her zaman ters düştüğü babası ölmüştür ve adanın büyük reislerinden dedesi de ölüm döşeğindedir. Kosmas yaşadığı kayıplardan ve karşılaştığı manzaralardan sonra dünyada yeni bir kardeşliği egemen kılacak kişilerin kendisi gibi aydınlar olduğuna karar verir.
 
Yokuş, Nikos Kazancakis’in ölümünden yıllar sonra keşfedilen ve ilk kez 2022’de yayımlanan son romanı. Yazarın kendi deneyimlerinden ve görüşlerinden izler de barındıran bu coşkulu ve melankolik eser, Kazancakis’ten hepimize bir armağan.

 #ikincidünyasavaşı #girit #siyaset #aydınlık #önyargı #ölüm

Dizi: Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 240
Fiyat: 70,00 TL

NİKOS KAZANCAKİS, 1883’te Girit’in Heraklion kentinde doğdu. Atina Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra hukuk doktorasını veren Kazancakis, felsefi açıdan ünlü düşünür Henri Bergson’dan etkilendi. Lenin Barış Ödülü’ne değer görüldü; 1957’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü bir oy farkla kaybetti. Goethe ve Dante’nin yapıtlarını Yunancaya çevirdi; Homeros’un Odysseia destanına 33.333 dizelik bir devam yapıtı yazdı. Kazancakis, altmışlarındayken İkinci Dünya Savaşı yıllarında kaleme aldığı Zorba romanıyla uluslararası üne kavuştu.Türkçeye çevrilen yapıtları arasında Kaptan Mihalis, El Greco’ya Mektuplar, Kardeş Kavgası, Günaha Son Çağrı, Yeniden Çarmıha Gerilen İsa, Zorba, İspanya ve Yaşasın Ölüm sayılabilir. 1957’de öldüğünde, doğduğu kent Heraklion’daki kale burçlarından birinin altına gömüldü.Mezar taşına,”Hiçbir şey ummuyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum, özgürüm,” sözleri yazıldı.
 
HÂRUN ÖMER TARHAN, İYTE’de Fizik, Hacettepe Üniversitesi’nde Felsefe,Ankara Üniversitesi’nde Yunan Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. Yunanistan devlet bursuyla Selanik Aristoteles ve Atina Kapodistrian Üniversiteleri’nde Yunan Dili ve Kültürü öğreniminin ardından Onassis bursuyla Girit Üniversitesi Felsefe ve Toplum Bilimleri bölümünde Eski Çağ Felsefesi üzerine çalıştı. Japon Vakfı’nda Japonca, Goethe Enstitüsü’nde de Almanca öğrendi. Nikos Kazancakis, Hazret İnayet Han, Umberto Eco, Panos Çelebis, Dionysios Solomos gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirdi. Yunanistan Büyükelçiliği’ndeki basın danışmanlığı görevinin ardından yeniden memleketi Datça’da yabancı dil dersleri vermektedir. Uzun yıllardır aikido ve kipsel müzikle uğraşmaktadır.

edebiyathaber.net (17 Kasım 2022)

Yorum yapın