Kafasına göre takılan öyküler… | Burak Soyer

Haziran 14, 2022

Kafasına göre takılan öyküler… | Burak Soyer

Önder Şit’in ilk kitabı Dünyanın En Güzel, ‘kendi yolunda’ ilerleyip, kelimeleri doğru yerde ‘sahaya sürerek’ kendi oyun alanını yaratıyor. Kitapta kuralları ve sınırları ihlal ederek ‘dar alanı’ gayet iyi kullanan yirmi öykü mevcut.    

Bazen yazarlarda kelimelerle fazla oynamanın iyi edebiyatı doğuracağına dair bir hissiyat oluyor. Bu hem bir tercih meselesi hem de göreceli bir durum olmakla beraber biraz bıçak sırtı bir iş. Zira kelimeleri, dolayısıyla cümleleri yanlış yerde ‘sahaya sürüp’ metnin anlamını dipsiz bir kuyuya sürüklediğiniz anda anlamlı bir bütünden ziyade ‘kelime oyunu’ ortaya çıkıyor. Elimizde bunun tam tersiyle dolu bir kitap var: Dünyanın En Güzel. Önder Şit’in kaleme aldığı, Holden Kitap etiketiyle yayınlanan kitap, yazarın girizgahta anlattığım durumu çok iyi ‘yönetmiş’ öykülerinden oluşuyor. 

Önder Şit Ankara doğumlu. Türk Dili ve Edebiyatı okumuş, yüksek lisansını da öğretmenlik alanında yapmış. Şu anda da özel bir lisede Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgi Kuramı/TOK öğretmeni olarak görev yapıyor. Aynı zamanda da IB DP Koordinatörü. Şu ana kadar Varlık, Kitap-lık, Sözcükler, Yeni E, Öykü Gazetesi, Peyniraltı Edebiyatı gibi dergilerde öyküleri yayınlanmış. 2016 yılında Adana Sarıçam Belediyesi tarafından düzenlenen Portakal Çiçeği Edebiyat Ödülleri’nde öykü dalında birincilik kazanmış. Yani Önder Şit kafadan bir öykücü. Ancak Şit’in ‘okulluğunun’ yanında ‘alaylılık’ kısmının da sağlam bir edebiyat rahle-i tedrisine dayandığını söylemekte fayda var. 

Dünya’nın En Güzel’i, (Tamamlanmamış) Eksikler ve (Tam Anlanmamış) Kesikler diye iki bölüme ayrılıyor. Toplamda yirmi öykünün yer aldığı kitapta Önder Şit’in kısa ve keskin cümleleri, yer yer şiirle paralel akan dili, öykünün konusuna göre (Avare’de olduğu gibi) hakim olduğu ‘racon’un, Şit’in kaleminin daha ilk kitabından nereye doğru kayacağına dair okura yeterli fikri veriyor. Savrulan cümlelerin iki satır sonra bir anlam bulması, öykülerin sonunun ucunun açık olması, okurun zihnini harekete geçirmesi, bir türle ya da ‘kurallarla’ kendini sınırlamayarak diyar diyar gezmesi, kitabın arka kapağındaki, “Bilinenin yeni bir soluğu da değil, kendi yolunu aşan öyküler,” tanımını doğruluyor.

Son olarak Dünyanın En Güzel’i için ara ara tekrar göz atıp üzerine kafa yorduracağını ekleyelim. Merak iyidir. Önder Şit de okuru yeterince merakta bırakıyor.   

edebiyathaber.net (14 Haziran 2022)

Yorum yapın