İzdiham’ın 45. sayısı çıktı

Haziran 30, 2020

İzdiham’ın 45. sayısı çıktı

Edebiyat, edebiyatçılara bırakılmayacak kadar ciddi bir meseledir, diyen İzdiham dergisinin 45. sayısı yayımlandı.

Türkiye Günlük İnsanlık Endeksi tablosuyla son yaşananlara apayrı bir pencereden bakan İzdiham, arka kapak tasarımında da yine bir insanlık tablosuyla karşımıza çıktı.

 ‘Artık eskisi kadar yakın olamayız’ temalı İzdiham dergisinin 45. sayısında Özer Turan, Rümeysa Kocaman, Gökhan Özcan, Ali Ayçil, Abdullah Harmancı, Güven Adıgüzel, Mehmet Narlı, Bülent Parlak, Seda Nur Bilici, Bekir Şamil Potur, Emine Şimşek, Sümeyye Özbay, Adem Maksatsız, Nurdal Durmuş, Esma Koç, Yaşar Ercan, Ahmet Aslan, Halil Ecer, Ahmet Can, Turan Karataş, Selahattin Yusuf, Onur Bayrak, Berat Karataş, Enes Aras, Gökçe Yüksel, Muhammed Güleroğlu, Mehmet Ercan, Yasin Kara, Hüseyin Hakan, Dilek Kartal gibi edebiyat camiasından isimlerin yazdığı metinlere yer veriliyor.

İzdiham Maarif Takvimi ve Lucius Annaeus Seneca’nın Doğa Araştırmaları metniyle açılan İzdiham’ın 45. sayısı arka kapakta Bülent Parlak’ın yaşanan sürece dair sözü yer alıyor.

45. sayıda ‘Sen Benden Geçtin Amma Ben Senden Geçemedim’ başlığıyla Rümeysa Kocaman Abdal Mehmet Nazlı’nın hayatını ele alıyor. Hayat İnsanı Sobeler metniyle duygularımızın aynası olan Gökhan Özcan aynı zamanda ‘Dört duvar arasında kapalı kalınca, kaçıp arkasına saklanacak bir yer bulamıyor hayat!’ diyerek yaşanan son demlere de tercüman oluyor.

Godot’yu Bekleyen de Kalmadı metniyle Ali Ayçil ve Edebiyat Fakültesinin Bahçesinde Kalbime Konan metniyle Abdullah Harmancı, Elmanın Soy Kütüğü metniyle Güven Adıgüzel İzdiham Dergi 45. Sayısının kapağı yanı sıra içerik olarak da ne kadar dolu olduğunun bariz göstergesi oluyorlar.

‘Sevmek insanın canı pahasınadır’ diyen Bülent Parlak 45. Sayıda barışı, sevmeyi, şiiri, dostluğu ve insan olmanın erdemlerini anlattığı bir metinle okuruyla buluşturuyor.

İzdiham’ın bu sayıdaki şiirleri ise Yasin Kara ve Prof. Dr. Mehmet Narlı’ya ait.

‘Bana bunca yılı nasıl geçiremediğini anlat’ diyen Emine Şimşek, Her Kuş Kendi Göğsünden Vurulur metniyle  karşımıza çıkarken kendisini Bachmann ile tanıştıran Dilek Kartal’a ithafla Seda Nur Bilici Bachmann’ın İkame Benliği Malina metniyle 45. Sayıda yer alıyor.

Türkiye’de Dolmuşların ve Halk Otobüslerinin Tarihi metniyle Sümeyye Özbay, tüm bu yolculukları aynı yolun yolcusu olmaktan geldiğini söylerken Adem Maksatsız ‘Bir Çöküşün Anatomisi’ni anlatıyor.

Ahmet Aslan Gönül Kanunları metniyle ‘Zira kural tanımazlık insanoğlunun korkusu ya da cesaretiyle değil, mayasıyla ilgilidir’ diyerek kanunlara yeni bir bakış açısıyla okurun karşısına çıkıyor.

‘İsteklerimizin ütüye ihtiyacı var’ diyen Halil Ecer metninin sonunda okurlarına hep birlikte kahrolma imkanı sunuyor. Turan Karataş ise yarayı kanatan o türküden bahsederken kabuk bağlamakta olan tüm yaraların kabuğunu kaldırıyor.

Onur Bayrak bu sayıda Kelimeler ve Hisler ile okurunun karşısına çıkarken Berat Karataş okuruna ‘Döndüğün yer hala evin mi?’ sorusunu yöneltiyor. Bu sayıda Türk Sinemasında Erkeğin Serüveni metniyle Enes Aras Türk filmlerinden örneklerle günümüzdeki algıyı karşılaştırarak okuruna bilgi dolu bir metin sunuyor.

Son olarak Hüseyin Hakan, Vay Ki Gönlünde Cehennem Taşıyana metniyle ve Dilek Kartal, Varil metniyle okurlarını anılarıyla baş başa bırakıyor.

Artık eskisi kadar yakın olamayız ancak İzdiham Dergisinin 45. Sayısına gazete bayileri, Karfur, Migros, kitabevleri, seçkin satış noktaları, internette kitap satış siteleri ve izdihambakkal.com’dan ulaşabilirsiniz.

edebiyathaber.net (30 Haziran 2020)

Yorum yapın