Goethe Enstitüsü: “Siyasi baskılarla karşı karşıya kalıyoruz.”

Ağustos 2, 2018

Goethe Enstitüsü: “Siyasi baskılarla karşı karşıya kalıyoruz.”

Almancayı ve Alman kültürünü tanıtan Goethe Enstitüsü’nün başkanı Klaus-Dieter Lehmann, siyasi baskıların arttığını belirterek, özellikle Türkiye, Rusya, Çin gibi ülkelerde koşulların zorlaştığını açıkladı.

Almanya’nın tüm dünyada faaliyet gösteren dil ve kültür kuruluşu Goethe Enstitüsü dünyada kriz ve çatışmaların artması nedeniyle kültürel faaliyetlerinde giderek artan siyasi baskıyla karşılaşıyor. Enstitü Başkanı Klaus-Dieter Lehmann Alman Haber Ajansı’na (dpa) verdiği mülakatta bu durumdan kendilerinin fazla etkilenmediğini ancak birlikte çalıştıkları partner kuruluşlar üzerinde yoğun baskı yaratıldığını söyledi.

Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığı habere göre, en çok Rusya, Çin ve Türkiye’de durumun değiştiğini belirten Lehmann birlikte çalıştıkları kuruluşların tehlikeye girmemesine özen göstermek zorunda olduklarını ifade etti. Yasal görevi Almancayı teşvik etmek ve uluslararası kültürel işbirliğine katkıda bulunmak olan Goethe Enstitüsü’nün 98 ülkede toplam 159 şubesi bulunuyor.

Enstitü Başkanı Lehmann, “Tahrik amacı taşımadıklarını ve insanlara ulaşabilmelerini sağlayıp, sivil toplumu güçlendiren programlar uyguladıklarını” söyledi.

Artan milliyetçilik ve Doğu ile Batı arasındaki uzaklaşmanın Avrupa’daki çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirten Goethe Enstitüsü Başkanı Lehmann, Fransa ile birlikte Avrupa’daki gelişmenin itici gücü olmak istediklerini ifade etti.

edebiyathaber.net (2 Ağustos 2018)

Yorum yapın