İşte, daha çok okumanızı sağlayacak 6 pratik öneri!

Temmuz 25, 2021

İşte, daha çok okumanızı sağlayacak 6 pratik öneri!

2215listelist.com, hızlı okuma teknikleri üzerine yapılan bir çalışmadan 6 önemli maddeyi sıraladı:

  1. Göz gezdirin

Buradaki asıl amaç satırları hızla geçmek değil, bir ön okuma hazırlığı yapmaktır. İncelenen sayfalar boyunca dikkatin yoğunlaşacağı kısımları görmek ve ona göre bir akış sağlamak her açıdan verimli bir okumanın başlangıcı olacaktır.

  1. Fiziksel bir yol gösterici kullanın

Parmağınızın ucundan daha iyi bir yol gösterici bulamazsınız. Tıpkı okumayı yeni öğrendiğiniz yıllardaki gibi satırları parmağınızla takip edebilir, böylece dikkatinizin diğer satırlara kaymasını önleyerek daha hızlı bir okuma gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Tekrar okumaktan vazgeçin

Dikkatinizin dağıldığı noktalarda tekrar başa dönmek sizi bir hayli yavaşlatır. Bir satırı yeni baştan okumak yerine sonraki satırları daha dikkatli okuyarak ilerlemek, metnin temel bütünlüğünü kavramanızda en büyük yardımcı olacaktır. Böylece bir önceki satırdaki anlam bütünlüğünü de kavramış olabileceksiniz.

  1. Okurken ağzınızı meşgul edin

İlkokul sıralarındayken okuma saatlerinde sıkça yapılan uyarılardan bir tanesi de dudakların hareket etmemesiydi. Bu durumun okuma hızını düşürdüğü bir gerçek. Zihnimizde seslendirerek canlandırdığımız cümleler, aslında metnin geri kalanından da kopmamız için bir tür ön hazırlık sağlıyor. Bunun yerine bir fincan çay veya kahve her şeyi çözebilir. Kitap okurken dudaklarınız kıpırdamasın, içinizden okuyun. Tıpkı öğretmenlerimizin söylediği gibi.

  1. Daha çok okuyun

Böylece okuma hızınız da kendi yolunu bulacak ve okuma planınızdaki pek çok kitabı rahatlıkla okuyabileceksiniz. Her fırsatta daha fazla okuyun.

  1. Okumak için doğru ortamı yaratın

Bu ortamı en iyi siz bilebilirsiniz. Rahat hissettiğiniz ve orada olmaktan mutlu olduğunuz her yer aslında sizin için ideal okuma alanıdır. Bunun için yapmanız gereken tek şey size en yakın alanı kitap okuyabileceğiniz hale getirmek ya da var olan bir alanı düzenlemek. Böylece okumak her şeyden daha güzel bir hal alacaktır.

edebiyathaber.net 

Yorum yapın