Hurihan Yıldırım Kurtaran’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 27, 2020

Hurihan Yıldırım Kurtaran’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar için yazmamın en önemli sebebi eğitimci olmam ve çocukları çok sevmem. Yirmi yıllık eğitimcilik hayatımın  ilk dokuz yılı aktif olarak derse girerek geçti. Daha sonrasında eğitim yönetiminde görev aldım. Bu süreçte binlerce öğrencim oldu. Onlar için birçok proje ve çalışmada yer aldım. Öğretmen olmak çocuk sevgisini de beraberinde getiriyor. Anne olmam sebebiyle mesleğime bir virgül attım ancak çocuklar için yazarak öğretmenliğe devam ediyorum. Çocuk edebiyatı üzerine yazmak aslında benim için kitaplarımın sayfaları arasında gizlenerek eğitime devam etmek demek. Bu da benim için her şeyden önce manevi bir haz.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk kitap çok küçükken resimlerinden de çok etkilendiğim Kül Kedisi masalıydı. Henüz okula gitmeden okumayı öğrenmiş ve annemin de yardımıyla masalı bitirmiştim. O zaman bir anlam yükleyecek kadar büyük değildim ama hayal dünyasına açılan masal kitaplarına heyecanla sarıldığımı hatırlıyorum. Sorunuzla bağlantılı olarak söylemeliyim ki ailenin bu aşamada büyük önemi var. Beni küçük yaşta kitaplarla tanıştıran ve onları sevdiren anneme çok teşekkür ediyorum.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Öyle bir kitap yok ama çok etkilendiğim ve beni içine almış, meslek seçimime kadar hayatıma etki etmiş bir kitap var. Atatürk’ün de en sevdiği roman olan Reşat Nuri Gultekin’e ait olan “Çalıkuşu”. Bu kitabı, ortaokul döneminde bir yaz ödevi olarak okumuştum. Daha sonra da defalarca okudum ama ilk okuduğum yaşımdaki tadı bambaşkaydı. Bu vesileyle henüz okumamış olanlara  en kısa zamanda okumalarını tavsiye ediyorum.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtir misiniz?

Mesleğim gereği pek çok çocuk kitabını yakın zamana kadar inceliyorum. Birbirinden güzel çocuk kitapları var. En son okuduğum ve aklımda kalan iki kitap önerebilirim. Biri Mavisel Yener’in yazdığı “Gezginler Okulu”, diğeri Renan Özdemir’in yazdığı “Boş Ders İtirafları”. İkisi de çocukların çok seveceği kendilerini bulacakları harika kitaplar. Unutmayalım ki kitap okumak, özellikle evde kalmamız gereken şu günlerde başta çocuklar olmak üzere hepimize iyi gelecek.

edebiyathaber.net (27 Mayıs 2020)

Yorum yapın