İçindeki melodiyi dinleyen çocuklar | Aynur Kulak

Kasım 14, 2022

İçindeki melodiyi dinleyen çocuklar | Aynur Kulak

Başlı başına çocukları anlatan hikâyeler veya bir hikâyenin içerisine bir çocuğun girmesi ile anlatılan hikâyenin renginin tamamen değişmesi çocukların ne kadar güçlü birer özne olduklarının göstergesi. Sharon M. Draper’ın kaleme aldığı Genç Timaş etiketiyle yayımlanan İçimdeki Melodi, bu kategoriye giren, tamamıyla çok özel bir çocuğun, Melody’nin özgün hikâyesinin anlatıldığı bir roman.

Anne, babası ve kardeşi ve de Bayan Violet ile geçirdiği kendine özel, bambaşka bir dünyası vardır on iki yaşındaki Melody’nin. Yazının başından itibaren hikâyede çocuk unsuru anlatımlara yaptığım vurgu sonrası “özel” diyerek bir nitelemede bulunmam tesadüf değil zira Melody Serebral Palsi, yani beyin felci olarak tanımlanan, bu yüzden önemli ölçüde hareket engeli bulunan bir çocuk. İnsan vücudundaki kasların hareketlerini ve vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isim olan Serebral Palsi, çoğunlukla doğumdan önce beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasar dolayısıyla oluşuyor. Melody doğuştan böyle bir engelden mustarip olmasına rağmen son derece mutlu, mental anlamda da sağlıklı bir çocuk. Çünkü anne babası başta olmak üzere kardeşi Penny ve iki kardeş ile yakından ilgilenen Bayan Violet, Melody’nin en önemli yaşam destekçileri.  

“Mesela, Serebral Palsi’nin  “başıma dert olduğunu” ya da bundan “muzdarip olduğumu” söylüyorlar. Kopya veriyorum dikkat: Herhangi bir şeyden muzdarip değilim. Ve bilin diye söylüyorum, SP bir hastalık değil. Bulaşıcı değil. Üzerinize hapşırsam bile bulaşmaz. Sahiden! Sadece vücudum tanıdığım diğer insanlarınki gibi işlemiyor ve serebral palsi de doktorların bu duruma koyduğu isim. İşte bu kadar. Ve ek not: Beynimin zihinsel yanı herkesi cebinden çıkarır.”

Melody gördüğünüz gibi özgüveni çok yüksek bir çocuk. Melody’nin bu sağlam özgüveni ona birçok şeyi yapma cesareti veriyor. İstediği, arzuladığı şeylerde girişimlerde bulunmaktan kaçınmayan Melody, çoğu zaman yaşıtlarından daha başarılı olabiliyor, çünkü başarılı olabilmesinin önünde hiçbir engel yok. Ailesinin desteği de bu durumda çok önemli bir faktör. Yapmak istediği herhangi bir şeyi SP hastalığından dolayı yapamazsın, edemezsin diye herhangi bir engel kesinlikle koymuyorlar Melody’nin önüne. Sharon M. Draper’ın böyle bir yapıyı özellikle kurduğu söylenebilir çünkü roman bittiğinde Melody’nin bir takım engellerinden dolayı “rağmen” yaptıklarının yanı sıra bir de ailenin desteğini alan çocukların artı neleri başarabildiğini de görebiliyoruz. 

Bir kampa katılmak istiyor Melody. Yeşil Koru Kampı. Bu kampta kendisi gibi bir takım engelleri bulunan çocuklarla birlikte olabilme şansı olacak. Konu ile ilgili hemen girişimlerde bulunmaya başlayan Melody ilk olarak ailesiyle konuşuyor elbet ve tam destek alıyor fakat annesi bir tekerlekli sandalyede hayatını idame ettiren, Ipad’i olmaksızın iletişimi yarıdan daha aza düşebilen Melody’nin gündelik aktivitelerini onlar yanında olmaksızın kamp süreci boyunca nasıl sürdüreceğinden endişe duyuyor haklı sebeplerle. Annesinin bu endişelerini anlayan Melody’nin içindeki ses bu kampta da başarılı olacağını söylüyor ona ve gerekli başvurular yapılıyor. 

“Tehlikeli! Hayatım boyunca birazcık olsun tehlikeli bir şey yapmayı düşünecek kadar bile şansım olmadı! Bu kampa kesin gitmem lazım.”

Melody kampa katılıyor. Kamp yerine yaklaştıkça içine bir korku düşüyor elbet çünkü her şeyini bilen ailesi bir orman içerisinde yapılan ve belli zorlu şartları olan kamp boyunca yanında olamayacaklar ama bu kampı başarıyla bitirecek olmanın ilerde onun hayatına yapacağı katkıyı düşündükçe korkuları ile yüzleşmek zorunda olduğunun farkında olan Melody, kamp süresince birçok zorluğun da bu sayede üstesinden gelebiliyor. Kendisi gibi çeşitli sebeplerle engelli kendi yaşıtı birçok çocuk ile tanışıyor mesela ve kampı organize eden yeni kişilerle de tanışarak ailesi dışında, dışarıdaki insanlardan da ona yardım etmeye gönüllü birçok eğitmenle tanışıyor. Bu Melody adına yepyeni bir ufuk çizgisi demek. 

Sharon M. Draper Amerikalı bir çocuk kitapları yazarı, eğitimci. 1997 yılı ulusal alanda yılın öğretmeni seçilen Draper, genç ve ergen Afrikalı-Amerikalı deneyimleri hakkında yazdığı kitaplarla uluslararası çocuk edebiyatı adına önemli olan Coretta Scott King Ödülü’nü beş kez kazandı. İçimdeki Melodi işte tüm bunların birikimi ile yazılmış, Sharon M. Draper’ın en özgün çocuk – genç edebiyatı kategorisinde yer alan kitapları arasında önemli bir yer almakta.  Zeynep Kürük Erçetin çevirisi ile okuduğumuz İçimdeki Melodi, çocukları seven, özel çocuklara daha da ihtimam gösterilmesi, sevilmesi gerektiğini düşünen, çocuk edebiyatı ile ilgilenen ve çocuklar işin içine girdiğinde hikâyenin baştan sona değişebildiğini düşünen herkesin okumasını tavsiye edebileceğim bir kitap. 

edebiyathaber.net (14 Kasım 2022)

Yorum yapın