Hüseyin Ferhad dil ülkesinin ve yaşadığı kentlerin şiirsel topografyasının resmini çiziyor

Nisan 27, 2023

Hüseyin Ferhad dil ülkesinin ve yaşadığı kentlerin şiirsel topografyasının resmini çiziyor

Hüseyin Ferhad’ın “Türkçenin Sol Anahtarı” adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hüseyin Ferhad, şiirin iç sorunlarını, gelenekle bağlarını irdelerken içinde yaşadığı şiir ortamını, kültürel çevreyi gözlemleri ve anılarıyla ortaya koyuyor. Şiirimizin son elli yılında öne çıkan tartışmaları, restleşmeleri, kendi kuşağının eğilimlerini özgün bir bakış açısıyla yorumluyor.

Behçet Necatigil, Seyhan Erözçelik, Gülten Akın, Birhan Keskin, Turgut Uyar, Lâle Müldür, Ahmet Telli, Ahmet Haşim, Cemal Süreya, İlhan Berk, Haydar Ergülen, Orhan Veli, Salih Bolat, Yahya Kemal, Ali Cengizkan, Nâzım Hikmet, Şeyh Galib, Azer Yaran, İsmet Özel, Metin Kaygalak, Asaf Hâlet Çelebi, Ahmet Erhan, küçük İskender, Gültekin Emre, Hilmi Yavuz, Yunus Emre, Özdemir İnce, Turgut Uyar gibi pek çok şair “Türkçenin Sol Anahtarı”nda geçit resmi yaparken Hüseyin Cöntürk, Nurullah Ataç, Memet Fuat, Ahmet Oktay, Enis Batur, Mehmet H. Doğan ve Cemil Meriç de görüşleriyle kortejde yer alıyor.

“Türkçenin Sol Anahtarı” Hüseyin Ferhad’ın dil ülkesinin, yaşadığı kentlerin (Antakya, Adana, Ankara, İstanbul) şiirsel topografyasını resmediyor.

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Hüseyin Ferhad 25 Aralık l954’te Hassa’da doğdu. İlk ve ortaokulu Hassa’da okudu. 1972’de Mersin İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Urfa’da iki yıl sınıf öğretmenliği yaptı. 1979’da Gazi Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nü bitirdi. Film-Radyo-Televizyon ile Eğitim Merkezi’nde radyo program yazarı ve yönetici olarak çalıştı. 1991’de Adana’ya göçtü. Ticaretle uğraştı, matematik öğretmenliği yaptı. 2014’te İstanbul’a, sonra İzmir’e taşındı. Dicle Hameş’in babası.

İlk şiirleri 1978’de “Sanat Emeği”nde çıktı. “Bunu Somut”, “Türk Dili”, “Varlık”, “Bilim ve Sanat”, “Yarın”, “Yazko Edebiyat”, “Broy”, “Adam Sanat”, “Yeni Biçem”, “Edebiyat ve Eleştiri”, “kitap-lık”, “Yasakmeyve”, “Yom Sanat”, “Kaşgar”, “Sözcükler”, “CazKedisi” gibi dergilerde yayımlanan şiirleri, şiir üzerine yazıları izledi. Bazı şiirleri İngilizce, Fransızca, Hollandaca, Almanca, Bulgarca, Kürtçe, Arapça ve Farsçaya çevrildi.

Ödülleri: 1984 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü, 1994 Yunus Nadi Şiir Ödülü, 2001 Altın Portakal Şiir Ödülü, 2009 Hüseyin Gazi Vakfı Şiir Hizmet Ödülü, 2018 Altın Defne Edebiyat Ödülü.

edebiyathaber.net (27 Nisan 2023)

Yorum yapın