Ayrıntı Yayınları’ndan, Cumhuriyetin 100. yılına özel bir derleme: Cumhuriyet Fikri

Aralık 7, 2023

Ayrıntı Yayınları’ndan, Cumhuriyetin 100. yılına özel bir derleme: Cumhuriyet Fikri

Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç tarafından derlenen Cumhuriyet Fikri adlı kitap Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Alanında birbirinden önemli isimlerin kaleme aldığı makalelerden oluşan kitap, cumhuriyet düşüncesini farklı yönleriyle ve eleştirel bir bakışla ele alıyor. Sosyal bilimlerden edebiyata, teknolojiden sanata birçok konuda yazıların yer aldığı Cumhuriyet Fikri’nin kapağında ise okurları, Taksim Meydanı’ndaki Pietro Canonica ve Giulio Mongeri imzalı Cumhuriyet Anıtı’nın, üstünde özgürlükçü isyan ve devrimlerin simgesi yıldızların bulunduğu bir örtüyle kaplı olduğu açılış töreninden çok görülmemiş bir fotoğraf bekliyor. 

Arif Çağlar, Nebil Reyhani, Fatmagül Berktay, Eylem Yolsal Murteza, Mehmet Yetiş, M. Ertan Kardeş, Ali Akay, Sezgin Tüzün, Mehmet Elgin, Ceyhun Gürkan, Zeki Coşkun, Süreyya Karacabey ve Güçlü Ateşoğlu’nun yazılarının yer aldığı Cumhuriyet Fikri, Ayrıntı Yayınları’nın Felsefe Dizisi kapsamında okurlarla buluştu.

Cumhuriyet Fikri’nin kapağında ise okurları, Mustafa Kemal Atatürk tarafından davet edildiği Türkiye’ye 1926-1928 yılları arasında gelen İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın, Levanten mimar Giulio Mongeri ile birlikte imza attığı Cumhuriyet Anıtı’nın fotoğrafı karşılıyor. Taksim’in merkezindeki açılış töreninde çekilmiş ve pek de görülmemiş bu fotoğraftaki heykelin örtüsünde yalnızca yıldızlar bulunması, tarihin ilk cumhuriyetinin simgesinin de ilk günden beri yıldız ve yıldızlar olmasına bir göndermedir. O günlerden beri özgürlükçü isyan ve devrimlerin simgesi olan yıldızın yerinin, yurdunun neresi olduğu düşündürücü ve derin bir anlam taşır.

Düşüncenin özgürlüğüyle birlikte o düşüncenin canlılığı ve sürekliliği esastır. Özgürlük, eşitlik ve adaletin önce düşüncede soyut olarak ortaya koyulması, sonrasında dayanışma, kardeşlik ve ortaklıkta somut bir belirlenim alması, devrim fikrinde ve bunun bir tezahürü olan cumhuriyette yankısını bulmuş, geri döndürülemez bir fikrin tarih-üstülüğü, tarihsel belirlenimler kazanmasıyla kendi bedenini oluşturmuştur. Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde farklı veçheleriyle ve eleştirel anlamda bu sürekliliğe ve kopuşa tanıklık etmek istiyor, düşünceyi bir adım ileriye götürmek suretiyle gerçekliği şekillendirmeye çabalıyoruz.”

Güçlü Ateşoğlu & Kurtul Güleç

GÜÇLÜ ATEŞOĞLU HAKKINDA

ODTÜ ve Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümlerinde eğitimini tamamladı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. Alman İdealizmi, Alman Romantizmi, Spinoza, Vico, Marx, tarih felsefesi, siyaset felsefesi, hukuk felsefesi ve şiir-felsefe ilişkisi üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Felsefenin pek çok alanından seksene yakın kitabın editörlüğünü üstlenmiştir. Şiiri Felsefeyle Ölçmek: Alman Romantizmi ve Alman İdealizminden İkinci Yeni’ye Bir Köprü başlıklı kitabını yazmak üzere Bremen’de çalışmalarını sürdürmektedir.

KURTUL GÜLENÇ HAKKINDA

1997 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’ndeki lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2005 yılında yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gülenç, 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden doktora derecesini almıştır. Ulusal ve uluslararası dergilerde çeşitli makalele­ri ve çevirileri yayımlanan Gülenç’in, Marksizmde Ahlak Tartışmaları: Adalet, Özgürlük, Mutluluk (Tekin Yay., 2016), Frankfurt Okulu (Ayrıntı Yay., 2015) ve Önder Kulak ile birlikte kaleme aldığı Marx ve Sonrası (İthaki Yay., 2017) adlı kitaplarının yanı sıra, Ahu Tunçel ile birlikte editörlüğünü yaptığı Siyaset Felsefesi Tarihi – Platon’dan Žižek’e (Doğu Batı Yay., 2013), Özlem Duva ile birlikte yayıma hazırladığı Yargıya Felsefeyle Bakmak (YKY, 2016) ve Özgür Emrah Gürel ile birlikte editörlüğünü gerçekleştirdiği Alacakaranlıkta Hegel’i Düşünmek (Ayrıntı Yay., 2021) adlı çalışmaları da bulunmaktadır. Sırasıyla Maltepe Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümlerinde çalışan Gülenç, halihazırda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde görev yapmaktadır. Çalışma ve ilgi alanları toplum ve politika felsefesi, sosyal bilimler felsefesi, Aydınlanma felsefesi ve Frankfurt Okulu’dur.

edebiyathaber.net (7 Aralık 2023)

Yorum yapın