Sağlıklı ve mutlu yaşayıp, çocuklarımıza iyileşmiş bir dünya bırakmak için bilmemiz gereken her şey

Mart 17, 2022

Sağlıklı ve mutlu yaşayıp, çocuklarımıza iyileşmiş bir dünya bırakmak için bilmemiz gereken her şey

Dr. Sevil Öz’ün Anti-Kanser Yaşam ve Beslenme adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bütün dünya insanlarının aynı anda sağlık üzerine düşündüğü, konuştuğu, tartıştığı zor ve tuhaf bir zamandan geçiyoruz… Pandeminin başından beri ilk gündemimiz sağlık oldu. Peki, bu kadar hızla yayılan ve can kayıplarına yol açan bir hastalıkla mücadele etmiyor olsaydık sağlık konusuna yaklaşımımız nasıl olacaktı? Ya da şöyle soralım, böyle bir salgını bu denli şiddetle geçiriyor olmadığımız dönemlerde sağlığımız için ne yaptık? 

Bu süreç insanlığın yenmeye çalıştığı ilk salgın değil kuşkusuz ve bilime güvenimizle, tedbirlere de uyarak bu hastalığı yeneceğiz. Peki, diğer hastalıklar? Yani neredeyse çeyrek asırdır mücadele edilmesine karşın kesin bir başarı sağlanmamış olan, kanser gibi, bulaşıcı olmayan ama çok sayıda can kaybına neden olan hastalıklar… 

Kuşkusuz insanlık bu bakımdan da çok yol kat etti, fakat yine de bizlerin, bireysel olarak başka bir bakış açısına ihtiyacımız var. İşte bu kitap tam da bunun için yazıldı!

Anti-Kanser Yaşam ve Beslenme, kanserle mücadele eden hastalarıyla uzun yıllar omuz omuza emek veren ve bu anlamda bilinçlenmeyi sağlamak için çalışmalar yapan Dr. Sevil Öz’ün “Kanser olmamak için nasıl yaşamalıyız?” üzerine yazdığı yeni kitabı.

Dr. Sevil Öz bu kitabı yazmasında en etkili olan düşünceyi şöyle ifade ediyor: 

“Kitabımı yazarken içinde bulunduğumuz küresel ısınma tehlikesinin boyutlarını hissetmeme neden olan minik torunum River’a çok teşekkür ediyorum. Onun geleceğini düşünürken gezegenimizin içinde bulunduğu tehlikenin boyutunu ve önemini daha iyi kavradım, iliklerimde hissettim. Sadece kendi kişisel sağlığımızla ilgilenerek hedefe ulaşmanın mümkün olamayacağı gerçeğini gördüm ve bu bende herkesi uyarmalıyım, uyandırmalıyım fikrini yarattı. Kitabımı kalbimden gelen bu telaş içinde yazdım.” 

Yaşam şeklimiz, doğaya karşı tutumumuz ve hatta düşünme şeklimiz, sosyal ilişkilerimiz sağlığımızla ve dolayısıyla dünyanın sağlığıyla doğrudan ilişkili. Bizler dünyayı hasta ediyoruz, dünya hastalandıkça bizler de kanser gibi müzmin hastalıklara hedef oluyoruz. 

Anti-Kanser’i okuduktan sonra tüm bu konular üzerine tekrar tekrar düşünecek, yalnızca bireysel sağlığınız için değil dünyanın daha sağlıklı bir yer haline gelmesi için yapmanız gerekenler konusuna başka bir pencereden bakmaya başlayacaksınız. 

Arka Kapak Yazısı:

“Şimdi umutlarımız ilerleyen teknolojinin, dünyanın yaralarını sarabilmesinde ve mevcut sistemlerin sürdürülebilir sistemlerle değiştirilmesinde. Bir umudumuz daha var ki o da bizleriz. Bizim içinde bulunduğumuz durumu tüm gerçekleri ile fark edip harekete geçmemiz gerekiyor. Bu şekilde kanser dahil pek çok hastalığı yenebilir, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabiliriz.”

– Dr. Sevil Öz

“Yaşamını insan ve doğanın sağlığına adayan sevgili kuzinim Dr. Sevil Öz, dünyamız ve bizler için çok faydalı bir eser ortaya koymuş. Kitabında gezegenimiz hastalandıkça, bizim de başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa maruz kaldığımızı, küresel ısınmanın yarattığı bu döngüyü bozup iyileşebilmemiz için yapmamız gerekenleri anlatıyor. Dünyamız ile dost olarak sağlığımıza nasıl kavuşabileceğimiz ve gelecek nesillere nasıl daha iyi bir yaşam sunabileceğimizle ilgili bilimsel verileri çok anlaşılır bir dille sunan bu kitap için kendisini kutluyorum.”

– Prof. Dr. Mehmet Öz

“Dr. Sevil Öz, değerli bir hekim, azimli ve çalışkan bir kişidir. Kendisini asistan doktorken tanıdım ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde birlikte çalışma fırsatımız oldu. O sıralarda genel cerrahi asistanıydı, daha sonra ise gerekçelerini kitabında belirttiği gibi meme kanseri ile uğraşmaya başladı. Hatta bu konuda ilk kitabını yazdı. Elinizdeki bu kitap Dr. Sevil Öz’ün ikinci kitabıdır. Asrın hastalığı olan kanserden korunma için hayat tarzını nasıl değiştirmek gerektiği, beslenme ve sağlıklı yaşam için spor, yoga, meditasyon gibi önerileri içeren oldukça kapsamlı ve kanıta dayalı bir eserdir. Hepimiz için eğitici ve öğretici bir eser ortaya çıkmıştır. Günlük yaşantımıza dokunacağına, her okuyucunun kendine gerekli bir bilgi bulacağına inanıyorum. Hepimize sağlıklı bir yaşam diliyorum.”

– Prof. Dr. Nil Molinas Mandel

“Farklı bir kitap, son satırına kadar dolu dolu, geniş bir açı, yalın bir anlatım, kucaklayan bir ifade… Dr. Sevil Öz’ün bu kitabında tüm yaşam alanlarını ve geleceğimizi tehdit eden unsurların boyutunu ortaya koyarak, kendisine, kızlarına ve gelecek nesillere olan sorumluluğunu yerine getirdiğini düşünüyorum.”

– Prof. Dr. Şehnaz Karadeniz

Yazar Hakkında:

Op. Dr. Sevil Öz 1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1980 yılında İzmir Kız Lisesi, 1986 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yılında aynı fakülteden genel cerrahi uzmanlığını aldı. Uzmanlık öncesi ve sonrasında çeşitli zamanlarda İngiltere, Almanya ve ABD’de meme hastalıkları ve meme kanseri konularında çalıştı. 

Otuz iki yıllık profesyonel yaşamını İstanbul’da meme cerrahı ve sağlık yöneticisi olarak sürdürdü. Çoğu kadın binlerce hastası oldu. Bu sayede toplum hayatının en ince ayrıntılarını gözlemleyebildi ve bu saklı yaşamlar kendisini çok etkiledi. Zaten bir hekim olarak verdiği destekleri daha geniş kitlelere verebilmek, toplumun sağlığını geliştirebilmek ve toplumu kanser hastalığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla meme kanseri derneği ve bir de web sitesi kurdu, televizyon programları yaptı ve yurt çapında seminerler düzenledi. Meme sağlığı ve meme kanseri ile ilgili bir de kitabı var. Anti Kanser Yaşam ve Beslenme aynı amaçlarla yazdığı ikinci kitabı. 

2014 yılında emekli oldu ve eşiyle birlikte halen yaşamakta olduğu Çekya’da bir köye yerleşti. Burada doğaya dost bir yaşam sürüyor ve halen kanser hastalığı, toplum sağlığı, iklim krizi gibi konularda online seminerlerine devam ederek özellikle gençleri bilinçlendirmeye çalışıyor. 

İki çocuk annesi ve bir de torunu var.

edebiyathaber.net (17 Mart 2022)

Yorum yapın