Hayatını yazıya adayan ya da yazmak isteyen herkese

Ekim 22, 2021

Hayatını yazıya adayan ya da yazmak isteyen herkese

Feridun Andaç’ın “Genç Meslektaşıma Mektuplar” adlı kitabı Eksik Parça Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Genç Meslektaşıma Mektuplar, yazarak gitmek duygusundan yola çıkılarak biçimlendi. Hayatını yazıya adayan birinin yazan/yazmak isteyen birilerine ulaşan sesine büründü adım adım. Bu da, gene, okurken/yazarken kendini var etti. Bu anlamda mektup, mektup yazma duygusu anlatabilmenin, iletişim kurabilmenin bir yolu olarak ne denli önem taşıdığını da gösterdi bana. Yayımlandığı mecrada da karşılığını yoğunca bulan mektuplar yalnızca yazıya/edebiyata değil hayata, sinemaya, müziğe, felsefeye, kentlere bizi taşıyan birer yolculuk metnine dönüştü. Yazmak uğraşında yol alanlara çağrısı olan mektupların, sesinizi sözünüzü çoğaltabileceğini düşünerek, size yazıldığını söylemek isterim. Yaşam var oldukça, insanlık yeryüzünde nefes aldıkça yazının da var olabileceğinin bir kanıtı mektup. Mektup yazın ki, mektupsuz kalmayasınız.

• Niçin yazıyoruz? • Nasıl yazmalıyız? • “İyi yazar”lar iyi okurlar mıdır? • Yazı adası kurabilmek. • Biriktirerek yazmak. • Dindirerek yazmak. • Kendi sesini yakalamak.

Yazar hakkında

1954’te Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu kentte; yüksek öğrenimini İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. Türkçe-Edebiyat öğretmeni, okutman olarak lise ve üniversite (Marmara Üniv.) görev yaptı. 1987’de kendi isteğiyle bu görevlerinden ayrıldı. Temmuz 1987’den beri özel kurum ve kuruluşlarda Halkla İlişkiler, İdari İşler, Yayın-Tanıtım İşleri konularında yöneticilik yaptı. Halen özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmakta. Yazınsal çalışmaları 1980 sonrası yoğunluk kazandı. Çağdaş Türk ve Dünya yazınına yönelik inceleme, eleştiri ve denemeleri dergi ve gazetelerde yayımladı. 

Yapıtları: Gerçeklik Yolunda (1989, deneme), Yazınsal Gerçekliğin Boyutları (1995, inceleme-eleştiri), Söz Uçar Yazı Kalır (1996, söyleşiler), Sürgün Edebiyatı Edebiyat Sürgünleri (1996, Seçki), Işık Ol, Günüme Ağ (1998, deneme), Söz Uçları, Yazı Burçları (1998, deneme-inceleme). Öykücünün El Kitabı (1999), Türkan Şoray ile Yüzyüze(2000).

Gerçeklik Yolunda ile 1987 Akademi Kitabevi Eleştiri-Deneme Ödülü’nü, “Işık Ol, Günüme Ağ” adlı denemesiyle 1994 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’nü aldı.

edebiyathaber.net (22 Ekim 2021)

Yorum yapın