Hayata Picasso’nun gözleriyle bakmak…

Ekim 15, 2021

Hayata Picasso’nun gözleriyle bakmak…

Asuman Portakal’ın “Picasso’nun Gözleri” adlı öykü kitabı, 9 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tudem Edebiyat’ın okurlarla buluşturduğu Picasso’nun Gözleri, dünya sanat tarihine yön veren ”dâhi” ressam Pablo Picasso’yu günümüz çocuklarına tanıtıyor.

Asuman Portakal’ın kaleme aldığı kitap, Pablo Picasso’nun yaşamından ve başyapıtlarından izler taşıyan öykülerden oluşuyor.

Picasso’yu, bir kitap kahramanı olarak kurguya yerleştiren ve ona ait özgün sözlerle edebî anlatımını güçlendiren eser; ünlü sanatçının esin kaynakları ve yaratım süreci hakkında değerli paylaşımlarda bulunuyor.


”O an anladım ki Guernica, hiç susmayan bir resimdi.”

Picasso’nun Gözleri renklerden sözcüklere uzanan bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını; sevginin, dostluğun, barışın yüceltildiği resimleri naif öykülerde buluşturuyor… Yazar Asuman Portakal, Picasso’nun değişik sanat dönemlerine ait tablolarından esinlenerek kaleme aldığı öykülerinde, insana dair değerleri satırlara döküyor. Havada devamlı takla atan oyunbaz bir güvercin, modellik yapmaya çalışan genç bir palyaço, el emeği bir Afrika maskesi, tuvale yapışıp kaldığı için resimle âdeta bütünleşen bir fırçanın kılı, küçük bir çocuğun sevinci olan tahta bir at öykülerde dile geliyor. Onlar konuştukça sözcükler renklere bürünüyor; sanatçının resimleri hem gözlerde hem de zihinlerde canlanıyor.

Kitabın son bölümünde yer verilen kronolojik biyografi ise Picasso’nun yaşamına ve yapıtlarına daha yakından bakma fırsatı sunuyor, keşiflerle dolu yeni okumalara kapı aralıyor.

”İlham da neymiş… Ben Picasso’yum!”

Picasso’nun Gözleri kitabına esin kaynağı olan Picasso resimleri:
Güvercinli Çocuk, 1901
Cambaz ve Genç Palyaço, 1905
Bir Kadın Başı, 1907
Guernica, 1937
Claude İki Yaşında ve Onun Tahta Atı, 1949

Asuman Portakal Hakkında

1978’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni (MSÜ) bitirdi. Kâğıtlara düşlerini boyayan çocuklara 24 yıl rehberlik etti. Çeşitli karma sergilere katıldı, iki kişisel sergi açtı. Yapıtları Türkiye’den başka, İrlanda, İsveç, Japonya, İsviçre, Yunanistan’da özel koleksiyonlarda yer aldı. Çocuklar için öykü ve romanlar yazdı. Bu yapıtlarıyla ödüller kazandı. Renklerle oynamayı, çocukları ve gülmeyi çok seviyor.

www.asumanportakal.com

edebiyathaber.net (15 Ekim 2021)

Yorum yapın