Hayat kaçıyor, bazıları kovalayamıyor | Serkan Parlak

Aralık 21, 2022

Hayat kaçıyor, bazıları kovalayamıyor | Serkan Parlak

“Hayat bana göre iniş çıkışları olgun bir kabullenişle yaşama sanatıydı.”

Psikolojik ve sosyolojik konularda yazdığı denemeleriyle tanınan Bünyamin Kapıcıoğlu’nun ilk romanı  Çıkmam Lazım Hayat Kaçıyor geçtiğimiz günlerde Nemesis Kitap etiketiyle okurla buluştu. “Çıkmam Lazım Hayat Kaçıyor’da ilişkilere, kimliklere, sıkışmışlık hissine ve hayatın olağan akışında herkesin başına gelebilecek olaylara tanıklık edeceksiniz. Yer yer güldürüp yer yer düşündüren eser, okuru adeta bir psikoterapi seansına alıyor ve yaşamın gerçekleriyle yüzleştiriyor. Benliğimize ayna tutan Çıkmam Lazım Hayat Kaçıyor, sıkıştığı yerde hareketsiz kalan herkesi çekip çıkarabilecek güçte bir ilk roman,” deniyor yapıtın arka kapak yazısında.

Romanın merkez karakteri Serdar reklamcılık sektöründe yönetici olarak çalışıyor. Ona göre insan beyni mutluluk veren anlara kısa zamanda alışabiliyor. Ancak insan bir süre sonra mutsuz olmaya başlıyor. Mutlu olmak için haz noktalarının her seferinde yükseltilmesi gerekiyor. Dozaj artırıldığında mutsuzluk veren olaylar bile mutluluk vermeye başlayabiliyor. Serdar, sorumluluklarıyla özgürlük isteği arasında gidip geliyor, kendisiyle barışık değil. İyileşmesi için kendini tanıması, duygularıyla hesaplaşması gerek. Resim çiziyor, şiirler yazıyor. Hassas ve kafası karışık biri. Kendisini anladığına inandığı iki yakın arkadaşı yedi ay arayla intihar etmiş. Bazen onları hatırlıyor, yalnız hissediyor. Kendine güven, kendini görme biçimi ve kendini sevme kavramları üzerine düşünüyor.  Toplumun benimsediği yaşam tarzını sık sık sorguladığı için, yakın arkadaşları onu aykırı bir insan olarak görüyor. Terapiye gidiyor, ilaç kullanıyor. Arkadaşlarından biriyle buluşmasının ardından kontrolsüz biçimde araba kullanıyor ve bir çocuğa çarpıyor. Nezaretten çıkması için eşi geliyor. Eşinden ayrılmayı planladığı için gelgitler yaşıyor. Sonunda beklenen an geliyor, birbirlerine açılıyorlar. 

Serdar tercihlerinde direnebilecek, iyi niyetle kendinden hoşnut olabilecek ve kendini olduğu gibi kabul edip yüce amaçlara yönelebilecek gücü bulabilecek mi? Bünyamin Kapıcıoğlu, ilk romanı  Çıkmam Lazım Hayat Kaçıyor’un merkez karakteri ve anlatıcısı Serdar aracılığıyla kusur, sınır ve başarısızlıklarımıza karşılık sevgiyi, saygıyı hak eden varlıklarız; talihsizliklere dayanabilir, zamanla toparlanabiliriz diyor.

Hayatından çıkan veya çıkmak zorunda kalan insanlardan sonra çıkmazlar yaşayan; eşi, arkadaşları ve kurmaya çalıştığı yepyeni bir hayat arasında sıkışıp kalan Serdar’ın anlam arayışları ve kendini bulma yolculuğunda okurla kurduğu samimi iletişim geleceğe dair umut veriyor. 

edebiyathaber.net (21 Aralık 2022)

Yorum yapın