Haftanın kitabı: “Doğan Hızlan’la Denemenin Dönencesinde”

Nisan 15, 2022

Haftanın kitabı: “Doğan Hızlan’la Denemenin Dönencesinde”

Yazarlarımızdan Feridun Andaç’ın “Doğan Hızlan’la Denemenin Dönencesinde” adlı kitabı Eksik Parça Yayınları etiketiyle yayımlandı. Bu derinlikli kitabı öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden

Yazınsal denemeyi taçlandıran bir bakışın birikimini oluşturuyor elinizdeki kitap. Bir bakıma edebiyatımızda deneme türünün zamanlarına da tanıklığı içeriyor.

Ömrünü yazıya adayan bir edebiyat insanının yola çıkış öyküsüyle buluşan kavşakta, ona eşlik eden bir bakışın/düşünüşün birikimini yazı-söyleşileriyle ortaya çıkarıyor Feridun Andaç. Kuşaklar karşılaşmasının aynasında duran birikimdir Doğan Hızlan’la Denemenin Dönencesinde. Denemeyi var eden iklimi, bakışı, söyleyişi irdeleyen; bir o kadar da yazınsallığın kurucu türünü anlatan birikim…

Denemeye gidişin kapılarından geçen bir bakışla kurulan bu kitapta kendi zamanınıza dönük bir edebî yolculuğa da çıkacaksınızdır. Okudukça yazılan, yazıldıkça görülen ve okurunu düşünce kalıplarının ötesine taşıyan bir türün öyküsüne derinlikli bakışın kitabıdır Doğan Hızlan’la Denemenin Dönencesinde.

Yazar hakkında

1954’te Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu kentte; yüksek öğrenimini İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. Türkçe-Edebiyat öğretmeni, okutman olarak lise ve üniversite (Marmara Üniv.) görev yaptı. 1987’de kendi isteğiyle bu görevlerinden ayrıldı. Temmuz 1987’den beri özel kurum ve kuruluşlarda Halkla İlişkiler, İdari İşler, Yayın-Tanıtım İşleri konularında yöneticilik yaptı. Halen özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmakta. Yazınsal çalışmaları 1980 sonrası yoğunluk kazandı. Çağdaş Türk ve Dünya yazınına yönelik inceleme, eleştiri ve denemeleri dergi ve gazetelerde yayımladı. 

Yapıtları: Gerçeklik Yolunda (1989, deneme), Yazınsal Gerçekliğin Boyutları (1995, inceleme-eleştiri), Söz Uçar Yazı Kalır (1996, söyleşiler), Sürgün Edebiyatı Edebiyat Sürgünleri (1996, Seçki), Işık Ol, Günüme Ağ (1998, deneme), Söz Uçları, Yazı Burçları (1998, deneme-inceleme). Öykücünün El Kitabı (1999), Türkan Şoray ile Yüzyüze(2000).

Gerçeklik Yolunda ile 1987 Akademi Kitabevi Eleştiri-Deneme Ödülü’nü, “Işık Ol, Günüme Ağ” adlı denemesiyle 1994 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’nü aldı.

edebiyathaber.net (15 Nisan 2022)

Yorum yapın