Toprağa dokun, bitkilerin dilini keşfet ve doğayla savaşma

Nisan 15, 2022

Toprağa dokun, bitkilerin dilini keşfet ve doğayla savaşma

Diane Miessler’dan Kendi Toprağınızı Üretin ve Stephen Harrod Buhner’dan Bitkilerin Gizli Öğretileri Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğal afetlerin yıkıcı ve yakıcı etkilerini fazlasıyla hissettiğimiz, iklim değişikliğinin boyutlarını belki de ilk kez bu kadar yakından gördüğümüz günümüzde şüphesiz ki bir çoğumuz insanlığın geleceğinin doğa ile uyumlu bir yaşam olduğunda hemfikir. Doğa ile uyumlanabilmenin ve ne olursa olsun bir yerlerden başlayabilmenin en kolay ve ulaşılabilir yolu da permakültür, yani doğayı taklit ederek uyumlanmak… Toprağa dokunmak, bitkilerin dilini keşfetmek… 

Dünyamızı kurtarmaya bir adım daha yaklaşabilmek için Doğan Kitap olarak yeni bir permakültür serisine başlıyoruz. ‘Sürdürülebilir Yaşam’ dizisi adıyla çıktığımız bu yolda ilk olarak Kendi Toprağınızı Üretin ve Bitkilerin Gizli Öğretileri isimli kitaplarla permakültürün a,b,c’si ile her şeye en baştan başlıyoruz. 

Kendi Toprağınızı Üretin

Bahçeciliğe giriş niteliğinde görülebilecek bu kitabı benzerlerinden ayıran özellik, bahçeciliğe sağlıklı bir bahçenin temelini oluşturan toprak mikrobiyolojisini kullanarak giriş yapması. Dieane Miessler bir ev inşaası alegorisi kullanarak 8 bölümde sağlıklı toprağın nasıl üretilebileceğini ve toprak sağlınının devamlılığının nasıl sağlanabileceğini herkesin rahatlıkla uygulayabileceği tekniklere yer vererek anlatıyor ve bu sayede sürdürülebilir bahçeciliğin önünü açıyor.

Kendi Toprağınızı Üretin, hem insanların hem de bahçedeki diğer canlıların hayatını kolaylaştıracak bir kitap. Bitkiyi değil toprağı besleyerek sağlıklı ve sürdürülebilir bahçeler yaratmanın temeli.

Toprağınız ne kadar sağlıklı ve zenginse bitkilerinizin de gelişimi o derece iyi olur. Küçük bir terasta ya da büyük bir bahçede fark etmez…Toprağın zengin ve sağlıklı olması içindeki yaşamın çeşitliliğine ve sağlığına bağlıdır. Permakültür tasarımcısı, bahçıvan Diane Miessler, toprak mikrobiyolojisi alanında öncü isim olan Dr. Elain Ingham’ın da ön sözünü yazdığı kitabında bu işbirliğini nasıl kolayca ve eğlenerek kurabileceğimizi anlatıyor.

Bahçe önlüğünüzde bu kitaba yer açın çünkü yanınızdan bir an bile ayırmak istemeyeceksiniz. İster bahçeciliğe yeni başlamış, ister ümitsizliğe kapılmış bırakmış ister deneyimli bir bahçıvan olun bu kitapta size göre bir şeyler var. Dieane Miessler tıpkı bir ev inşaa eder gibi çatıdan başlayarak (evet bildiklerinizi unutun bu sefer çatıdan başlıyoruz) sağlıklı bir bahçe yaratmanın aşamalarını anlatıyor. Yer verdiği doğal, pratik ve yorucu olmayan metodlarla her gün bahçeye ya da balkonunuza çıkıp toprak için çalışmak isteyeceksiniz.

Çeviren: Evren Yıldırım

Bitkilerin Gizli Öğretileri

Kuşaklar boyu şifacılar yetiştirmiş bir aileden gelen Stephen Harrod Buhner, İngiliz botanikçi Luther Burbank’ten Goethe’ye, bilim insanı, yazar ve düşünürlerin eserlerinde dolaşıyor. Bitkilerin Gizli Öğretileri isimli kitapla okura doğanın bilgisini özümsemeleri, bitkilerin tıbbi kullanımlarını öğrenmeleri ve dünyayla kurulacak derin bağın manevi etkilerini anlamaları için bir rehber sunuyor.

Tüm hayvanlar gibi varlığımızı bitkilere borçuyuz ve milyonlarca yıl içinde onlarla birlikte evrimleştik. Bitkilerle olan derin ilişkimiz ve bitkiler hakkındaki anlayışımız onların besinsel, tıbbi ve estetik faydalarından yararlanmamızı sağladı. Doğa, kadim kültürler ve bitkisel tedavi yöntemleri üzerine onlarca kitabı olan, ödülü yazar Stephen Harrod Buhner Bitkilerin Gizli Öğretileri isimli kitabında insan bedeninin algı yöntemlerine dair farklı bir bakış açısının peşinden gidiyor, doğayı daha farklı şekillerde algılayabileceğimize dair bilimle ve şiirle bir yolculuk yaptırıyor. Bu kitabı okuduktan sonra doğaya daha yeni gözlerle, bakmak mümkün. 

İki bölüme ayırdığı kitabında yazarın kendi deyişiyle ilk bölümde nedenlerle, nasıllarla, bilimsel açıklamalarla ilgilenerek doğrudan bir yol izlerken daha şiirsel olan ikinci bölümde bir alt yapı sağlıyor ve bu bölümde aslında bir algı organımız olduğunu söylediği kalbimize dokunuyor. 

Gezegendeki yaşamın yöneticisi değil diğer türlerle bir arada var olan bir parçası olarak yerimizi hatırlatıyor. Buhner kitabında hem bilime hem de insanlığın gezegende geçirdiği binlerce yıllık hayatta kalma serüveni sonucu ulaştığı kadim bilgiye yer veriyor ve doğayı tekrar hayatımızın içine alabilmek için yol gösteriyor. Dünyevi işlerin telaşına kapılıp doğanın bir parçası olduğunu unutan biz insanlar için bir kılavuz niteliğinde.

Çeviren: Özge Onan

Yazarlar Hakkında:

Stephen Harrod Buhner (d. 1952), bir Dünya Şairi ve doğa, yerli kültürleri, çevre ve bitkisel ilaçlar üzerine yirmiden fazla kitabın ödüllü yazarıdır. Eisenhower ve Kennedy yönetiminde ABD Sağlık Bakanı olan Leroy Burney ile 19. yüzyılın başlarında Indiana kırsalında çalışan bir ebe ve bitki uzmanı olan Elizabeth Lusterheide’ın da aralarında olduğu bir şifacı soyundan geliyor. 1911’de doktor olarak çalışmaya başladığında Indiana kırsalında bitkisel ilaçlardan yararlanan büyük büyükbabası C.G. Harrod’dan özellikle etkilendi. Buhner’in çalışmaları Common Boundary, Apotheosis, Shaman’s Drum, The New York Times, CNN ve Good Morning America’da yer aldı.

Diane Miessler, sertifikalı permakültür tasarımcısı, toprak bilimine gönül vermiş deneyimli bir bahçıvandır. Miessler aynı zamanda The Union gazetesinde köşe yazarıdır.

edebiyathaber.net (15 Nisan 2022)

Yorum yapın