Gorgon dergisinin 12. sayısı çıktı

Ağustos 20, 2020

Gorgon dergisinin 12. sayısı çıktı

Gorgon dergisinin 12. sayısı yayımlandı.

Bu sayıda Türkiye’nin önde gelen sosyal bilimcilerinden biri olan Kurtuluş Kayalı konuk ediliyor. Tarihten sosyolojiye, siyaset biliminden sinemaya birçok alanda önemli eserler kaleme almış Kurtuluş Kayalı, “Agâh Özgüç’ün Birikimleri/Yazdıkları Kullanılmamış Engin Bir Potansiyeldir” yazısı ile Türk Sineması eleştirmenlerinden Agâh Özgüç’ü Türk Sineması özelinde anlatıyor.

“İnsanlık Tarihi” bölümünde üç yazıya yer verildi. Kübra Karaköz’ün kaleme aldığı “Mezopotamya’da Ay Kültü ve İnancı” yazısı ile Mezopotamya’da başlayan serüven Arman Tekin’in “Anadolu ve Mezopotamya Çivi Yazılı Metinleri Işığında “Tufan” Anlatımı” yazısı ile Anadolu’ya uzanıyor. Bu bölüm Hüseyin Hakan Gazioğlu’nun “Bizans Manastır Sistemi” yazısının birinci bölümüyle noktalanıyor.

“Araştırma” bölümünde Martı Esin Şemin “Tanrıların Gıdası Theobroma Cacao’nun Kullanımına Günümüzden Bir Örnek: Kakaoista Kübra Saatçıoğlu ve Kutsal Kakao Seremonisi” adlı yazısı ile bitkilerin ritüel dünyasına bir yolculuk imkânı sunuyor.

“Kültür” bölümünde Cemre Yıldırım, “Mars Yıllıkları Üzerine Eleştirel Bir İnceleme” adlı yazısı ile Ray Bradbury’nin Türkçe çevirisini eleştirel bir gözle inceliyor. Aysu Uzer, Onur Ünlü’nün senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği “Sen Aydınlatırsın Geceyi” filmini, “Melankoli” kavramının tarihteki yolculuğu ile irdeliyor. Son olarak Kakaoista Kübra Saatçıoğlu ile “Kutsal Kakao Seremonisi” üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

İnternet sitesinden de aktif olarak yayın hayatını sürdüren Gorgon’un bu sayısının yazı başlıkları şu şekilde:

Agâh Özgüç’ün Birikimleri/Yazdıkları Kullanılmamış Engin Bir Potansiyeldir – Kurtuluş Kayalı

Mezopotamya’da Ay Kültü ve İnancı – Kübra Karaköz

Anadolu ve Mezopotamya Çivi YazılıMetinleri Işığında “Tufan” Anlatımı – Arman Tekin

Bizans Manastır Sistemi I – Hüseyin Hakan Gazioğlu

Tanrıların Gıdası Theobroma Cacao’nun Kullanımına Günümüzden Bir Örnek: Kakaoista Kübra Saatçıoğlu ve Kutsal Kakao Seremonisi – Martı Esin Şemin

Mars Yıllıkları ÜzerineEleştirel Bir İnceleme – Cemre Yıldırım

“Sen Aydınlatırsın Geceyi” ve Melankoli – Aysu Uzer

Kakaoista Kübra Saatçıoğlu ile“Kutsal Kakao Seremonisi – Martı Esin Şemin

Facebook

Instagram

Twitter

edebiyathaber.net (20 Ağustos 2020)

Yorum yapın