Yazarın Odası: Meliha Yıldırım | Meltem Dağcı

Ağustos 20, 2020

Yazarın Odası: Meliha Yıldırım | Meltem Dağcı


Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkarı mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Meliha Yıldırım’ı, kızı İrem Yıldırım ile konuştuk.

1) Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Annem yazılarını ben yoksam salonda, ben evdeysem çalışma odasında yazar. İlginç bir anımız yok çünkü zaten benden kaçmak için çalışma odasında yazıyor. İlk bir iki yanına gittiğimde önce konuşur gibi yapar fakat sonra kapıdan kafamı uzattığımda bile girmeme izin vermeden beni kovalar. Onun bu panik hali benim o odaya girmemi daha da çekici hale getirir. Annemin kapıyı kilitlemesiyle birlikte bütün çabam biter.

2) Annenizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Ben mesleğimden fırsat buldukça sanat tarihi okumayı çok severim. İlginç bulduğum konuları, annemle paylaşırım. O da okuduğu ilgi çekici öyküleri çok olmasa da benimle paylaşır. Genelde okuduklarını anlatmayı çok sevmez.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Yazarken, bazen bir kelimeye takılırsa defalarca o sözcüğü değiştirip veya onun yerini değiştirip paragrafı bana birçok kez okur. Ben de hiçbir zaman net fikir veremem. Yine kendisi son kararı verir.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Yazı yazmaya başlamadan önce koltuk kırlentlerine kadar düzeltir, evde bütün ses çıkarabilecek cihazları kapatır. Sadece, masa saatinin sesi duyulur.

5) Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Annem, Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi’ne başladığından bu yana Türk Dünyasına ve Klasik Türk Edebiyatına ayrı bir önem vermeye başlamıştı. Fakülte bitince de bu ilgi artarak devam etti. En son elinde gördüğüm Cengiz Aymatov’un Toprak Ana, Fatih Kerimi’nin İstanbul Mektupları, Uygur Kalyanamkara Papamkara, Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk’ı ile Faruk Duman’ın Kaptan Kanca’nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler, Jules Renard’ın Yazmak Üzerine Notlar adlı kitapları en son gördüklerim arasında olanlar.

edebiyathaber.net (20 Ağustos 2020)

Yorum yapın