Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman Silivri Cezaevi’nden yazdı

Haziran 12, 2023

Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman Silivri Cezaevi’nden yazdı

Tayfun Kahraman’ın “Adaleti Beklerken: Deprem, Siyaset, Kent” adlı kitabı Çavdar Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gezi davasında hakkında 18 yıl hapis cezası verilen ve Silivri Cezaevi’nde tutsak edilen Şehir Plancı, Akademisyen Dr. Tayfun Kahraman’ın Adaleti Beklerken: Deprem, Siyaset, Kent kitabı Çavdar Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kahraman’ın Silivri Cezaevi’nde kaleme aldığı yazılardan oluşan Adaleti Beklerken, şubat ayında yakıcı şekilde yüzleştiğimiz deprem gerçeğine bir kez daha bilimsel şekilde yaklaşıyor. İstanbul’dan Kahramanmaraş’a bakarken siyaset ve rant ilişkisine de ışık tutan Kahraman kentlerin toplumun geniş kesimlerinin yararına ve doğayla barışık olacak biçimde yeniden inşası için bilimsel çözüm önerileri getiriyor.

‘Biz bu bedeli şerefle öderiz’

Kenti, doğayı savunmak için başlayan ve milyonlarca yurttaşın katılımıyla bir halk hareketine dönen Gezi Direnişine sahip çıkmaya devam eden Kahraman, kitabında tutukluluk haline değinerek “Biz bu bedeli şerefle öderiz” diyor. 

İktidarın kent politikalarını çözümleyen Kahraman, geniş kesimlerin oluşturduğu muhalefet için de bilimsel önerilerde bulunuyor.

‘Tahammülsüzlüğün, korkunun kurbanı’

Adaleti Beklerken kitabının önsözü Tayfun Kahraman için ‘yol arkadaşım’ diyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından kaleme alındı. İmamoğlu, kaleme aldığı önsözüne “Neden bu ülkenin aydınları hep hapiste” sorusuyla başlıyor ve şöyle devam ediyor: Çünkü bu iktidar bilimin ışığından, gerçeklerden, doğruluktan çekiniyor. Tayfun Kahraman da işte bu tahammülsüzlüğün, korkunun kurbanı…”

Kitabın editörlüğünü ise Şehir Plancı Dr. Meriç Demir Kahraman üstlendi. Silivri Cezaevi’nde gerçekleştirilen kapalı ve açık görüşlerle yürütülen çalışma sonucunda Adaleti Beklerken: Deprem, Siyaset, Kent raflardaki yerini aldı.

Tayfun Kahraman 2019 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı ve Şehircilik Proje Koordinatörü olarak görev yaparken siyasi baskı ve gerekçelerle açılan Gezi Davası’nda 25 Nisan 2022’de 18 yıl hapis cezası verilerek tutuklandı. Adaleti Beklerken: Deprem, Siyaset, Kent Düşünce Mahkumu ilan edilen Dr. Tayfun Kahraman’ın ikinci kitabı.

Tayfun Kahraman kimdir?

Şehir Plancısı, Akademisyen, Bürokrat Tayfun Kahraman 1981 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nden 1999 yılında mezun oldu. Lisans eğitimini 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde bitirdi. Yüksek lisans eğitimini aynı bölümde, Kent Planlama programında 2010 yılında tamamladı. 2009-2014 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde uzman olarak görev aldı. 2006-2010 yılları arasında TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’nda Sekreter Üye ve ardından 2010-2018 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında 2017 yılında bitirdi. Planlama Dergisi’nin 2013-2020 yılları arasında editörlüğünü yaptı. 2014 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Şehircilik, Kent Planlama ve Kent Hukuku konularında dersler vermekte ve bu alanlarda çalışmalarına devam etmektedir. Eylül 2019 tarihinden itibaren de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı ve Şehircilik Proje Koordinatörü olarak görev yaptı. 25 Nisan 2022’de Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezası verilerek tutuklandı ve Düşünce Mahkumu oldu.

edebiyathaber.net (12 Haziran 2023)

Yorum yapın