Gabriel García Márquez’den “Yüzyılın Skandalı”

Aralık 3, 2021

Gabriel García Márquez’den “Yüzyılın Skandalı”

Gabriel García Márquez’in “Yüzyılın Skandalı” adlı kitabı, Emrah İmre çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1950 ile 1984 yılları arasında gazete ve dergilerde yayımlanan 50 metni bir araya getiren Yüzyılın Skandalı seçkisinin amacı, García Márquez’in kurmaca eserlerine aşina olan okurları ile yazarın eserlerine temel oluşturan bu çalışmaları tanıştırmak.

Ben özümde bir gazeteciyim.

Okurlar bu metinlerin çoğunda tanıdık bir sesle karşılaşacak, bu anlatıcı sesin yazarın gazetecilik yıllarında şekillendiğine tanık olacaklar.

Bu yazılardaki öncelikli amacım, ortalama okurlara her hafta bir şeyler öğretebilmek, beni asıl ilgilendiren onlar, ki öğrettiğim şeyler her şeyi bilen uzman okurlara apaçık ve çocukça gelebilir. Diğer amacımsa -ki bu en zoru- yazılarımı başkalarından yardım almadan düzgünce yazabilmek, çünkü ben hep iyi yazabilmenin başlı başına bir mutluluk kaynağı olduğuna inanmışımdır.

#latinamerika #yaratıcıgazetecilik #makale #kronik #siyaset #soğuksavaş

Yüzyılın Skandalı’na ilgi duyanlar için ek öneriler: Gabriel García Márquez – Bir Kayıp DenizciAnlatmak İçin Yaşamak; Doğu Avrupa’da Yolculuk; Şili’de Gizlice / Miguel Littin’in Serüveni; Bir Kaçırılma Öyküsü

Dizi: Can Çağdaş
Tür: Makale
Sayfa sayısı: 376
Fiyat: 39,50 TL         

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ, 1928’de Kolombiya’nın Aracataca kentinde doğdu. Hukuk ve gazetecilik öğrenimini yarım
bıraktı. 1940’lardan başlayarak uzun yıllar gazetecilik yaptı. Yine aynı yıllarda öykü yazmaya başladı. Yayımlanan ilk önemli yapıtı, Yaprak Fırtınası‘ydı. Albaya Mektup Yok, ülkesi uğruna savaşarak yaptığı hizmetlerin karşılıksız kaldığını anlayan bir subay eskisinin öyküsüydü. Bunu Hanım Ana’nın Cenaze Töreni (1962) ve Şer Saati (1962) izledi.
García Márquez, en tanınmış romanı Yüzyıllık Yalnızlık‘ı (1967), Mek­sika’ya ilk gidişinde yazdı. Yüzyıllık Yalnızlık‘taki bir bölümden esinlenerek yazdığı öykülerini İyi Kalpli Eréndira (1972) adlı kitapta toplayan yazar, daha sonra birbiri ardı sıra Mavi Köpeğin Gözleri‘ni (1972), Başkan Babamızın Sonbaharı‘nı (1975), Kırmızı Pazartesi‘yi (1981), Kolera Günlerinde Aşk‘ı (1985), Simón Bolívar’ın yaşamının son aylarını konu edinen Labirentindeki General‘i (1989) yayımladı. García Már­quez, 1982’de Nobel Edebiyat Ödü­lü’ne değer görüldü. 2014’te Meksika’da seksen yedi yaşında hayata veda etti

EMRAH İMRE, 1980’de İstanbul’da doğdu. Auckland Üniversitesi’nde Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat öğrenimi
gördü. Portekizce, İspanyolca, İngilizce, Fransızca ve Katalancadan çeviriler yaptı. 2011’den beri Can Yayınları’nda editörlük yapan Emrah İmre, José Saramago, Gabriel García Márquez, Luisa Valenzuela, Mario Vargas Llosa, Carlos
Fuentes, Virginia Woolf, Luis Sepúlveda, Tina Vallès, Fernando Pessoa, Samanta Schweblin, César Aira gibi yazarların eserlerini Türkçeye çevirdi.

edebiyathaber.net (3 Aralık 2021)

Yorum yapın